Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krumlovský zámek prošel další úpravou. Na prvním nádvoří vzniklo Centrum studijních pobytů

Otevřeno! Centrum studijních pobytů v Českém Krumlově v pátek zahajuje svůj aktivní provoz mezinárodní konferencí na téma Památka UNESCO, místo s mimořádnými universálními hodnotami, místo vědy a výzkumu. Památkáři tak dokončili další velký projekt, který byl podpořen z Finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru 2009–2014. Náklady na vybudování přesáhly 37 milionů korun.

Centrum studijních pobytů v Českém Krumlově se nachází na prvním nádvoří zámku a sloužit má účastníkům intenzivních studijně rekreačních pobytů z tuzemských i zahraničních univerzit.

„Cílem projektu byla nejen stavební a památková obnova dlouho nevyužívaného a historicky zajímavého objektu bývalé konírny na prvním zámeckém nádvoří, ale zároveň snaha jej atraktivně a funkčně rehabilitovat pro zcela nové využití – pro poznání, bádání a studium,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

„Tematicky se studijní centrum zaměří nejen na problematiku správy, obnovy a rozvoje památky UNESCO, ale také na otázky z oblasti kultury a venkova v Čechách a střední Evropě. Prestižní domácí i zahraniční univerzity tak po mnoha letech úsilí mohou vysílat své studenty a pedagogy na poznávací studia s pobytem v místě,“ zmínil Pavel Slavko, vedoucí projektu a kastelán zámku.

Centrum studijních pobytů si vyžádalo rozsáhlé úpravy jak interiéru, tak exteriéru. „Byly konzervovány a obnoveny fasádní pláště, opraven krov a střešní plášť, který byl navíc doplněn historicky doložitelnými střešními vikýři. Prostor před studijním centrem byl nově vydlážděn a do interiéru se vstupuje obnovenými původními dveřmi.Ve vnitřních prostorách budovy bylo nutné odstranit druhotně vložené a nevhodné příčky a stěny a v případě sloupové i pilířové síně navrátit úroveň nivelity podlah do původního stavu. Tato zásadní úprava vstupu do prvního nadzemního podlaží umožňuje bezbariérový přístup do obou přednáškových sálů. Během stavebních prací byly objeveny a následně zakonzervovány nástěnné malby připomínající působení NSDAP a SNB v této budově,“ shrnul stavební úpravy Josef Masaryk, administrátor projektu a vedoucí Odboru správy a prezentace kulturního majetku Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. 

Štítky zámek, nádvoří, projekt, Světové dědictví UNESCO, Český Krumlov, Národní památkový ústav, České Budějovice, Tomáš Garrigue Masaryk, Národně socialistická německá dělnická strana, Sbor národní bezpečnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský zámek prošel další úpravou. Na prvním nádvoří vzniklo Centrum studijních pobytů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.