Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská vědecká knihovna stěhuje svou pobočku do KD Vltava

Přesně za týden se po 20 letech uzavře budějcká pobočka Jihočeské vědecké knihovny v Jizerské ulici na sídlišti Vltava. Stěhuje se do přízemních prostor Kulturního domu Vltava v centru města. Nová pobočka s bezbariérovým přístupem bude otevřená od 2. ledna 2017. Investice přesáhne tři miliony korun.

„Čeká nás zařizování knihovny novými regály a nábytkem, stěhování fondu čítajícího téměř 17 tisíc knih. Instalovat se bude samoobslužný pult i bezpečnostní brány, všechny knihy se opatří bezpečnostním čipem,“ uvedla náměstkyně pro knihovnictví Zuzana Hájková.

Rekonstrukci bývalé restaurace, kam se knihovna přestěhuje, financuje město České Budějovice, které je majitelem objektu. Podle jednatele společnosti Správa domů České Budějovice Petra Šindeláře bude rekonstrukce stát téměř 2,5 milionu korun bez daně. Knihovna ze svého rozpočtu hradí stěhování fondu a vnitřní vybavení knihovny. „Naše náklady jsou zhruba 500 tisíc korun,“ uvedla Petra Mašínová z Jihočeské vědecké knihovny.

Služby pobočky ročně využije přes 11 tisíc návštěvníků, kteří si vypůjčí kolem 26 tisíc knih, časopisů, her a audioknih. Pobočka má otevřeno pět dnů v týdnu a organizuje řadu akcí pro dětské i dospělé čtenáře.

Rekonstrukce prostor budoucí knihovny je nyní před dokončením. Knihovna nabídne nové prostředí, zázemí pro dětského čtenáře, odpočinkovou zónu pro prohlížení knih či časopisů. V rámci rekonstrukce bude zavedena moderní identifikace knih (RFID technologie), která kromě jiného umožňuje bezkontaktní rozpoznání knih, jejich samoobslužné vypůjčování a také vracení. Na její zavedení získala knihovna státní dotaci.

Knihy, které si čtenáři před stěhováním vypůjčili, bude možné vracet na kterékoli pobočce nebo od ledna již na nové adrese Fr. Ondříčka 46. Čtenáři mohou využít k vrácení knih také biblioboxy před knihovnou Na Sadech a na Lidické.

Hlavní budovu Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě se chystá Jihočeský kraj přestavět v roce 2018. Projekt počítá s náklady přibližně 120 milionů korun, současný objekt by se díky němu měl zvětšit o plochu zhruba 1200 metrů čtverečních.

Česká knihovna v Českých Budějovicích vznikla v roce 1885. Momentálně má ve svém fondu více než milion titulů.

Zdroj ČTK

Štítky knihovna, kniha, Kulturní dům Vltava, Vltava, stěhování, České Budějovice, Zuzana Kabrhelová-Hájková, Petr Šindelář, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská vědecká knihovna stěhuje svou pobočku do KD Vltava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.