Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Divadlo a koncerty: Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Tři sestry a Horkýže Slíže

Kulturní scéně vládne divadlo – vrcholí Budějcká Thalie a kromě bohaté nabídky představení Jihočeského divadla se můžete těšit i na vystoupení Jakuba Koháka a Matěje Rupperta. A nezapomeňte si zajít taky na svatomartinskou husu!

Úterý 8. 11.

České Budějovice

Ježíšek Superstar – Malé divadlo – 10:00
Proč slavíme Vánoce? Protože má Ježíšek narozky! Ježíškův narozeninový heavy-mejdan v doprovodu Jesus Christ Superband! Vánoční večírek, na kterém se voda mění ve víno, chodí po vodě a chodí po vodě proměněné ve víno.

Terrence McNally: Frankie a Johnny – Metropol – Malá scéna – 19:00
Divadlo v Rytířské uvádí krásný a uvěřitelný příběh o začátku jedné lásky. I když už máte za sebou kousek života a několik zklamání, pořád je naděje! Johnny se právě vrátil z vězení a našel si práci v malé newyorské restauraci, kde pracuje i Frankie. A pravdě otevřeně prostořeká číšnice ho okouzlí. Hrají: Tereza Kostková a Aleš Háma, režie Petr Kracík.

Pryč z Mullingaru – Jihočeské divadlo – 19:00
Nebaví vás vaše práce? V místě, kde žijete, to už nemůžete vydržet? Tak se seberte a pryč odtud! Pryč z Mullingaru a všech podobných otravných děr. Hra se svérázným irským humorem o cestě ke štěstí a k lásce. S úspěchem uvedena na Broadwayi v lednu 2014. Autor je nositelem Pulitzerovy ceny i ceny Tony za hru Pochyby.

Zpívám, tedy jsem / host Ateliéru 3D – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Další mix muzikálových melodií a šansonů pod společným názvem Neopouštěj mě aneb Láska v tisíci podobách. Zazpívat vám přijdou Zuzana Benešová, Teresa Branna, Jaroslava Červenková, Markéta Vejdovcová, Tereza Vítů, Jan Dvořák, Jan Kaštovský, Lukáš Randák, Ondřej Štěpánek a Dominik Veselý. Ke klavíru zasedne Martin Veselý a večerem bude provázet opět Jiří Untermüller.

Afterparty Seznamováku JU 2016 – K2 – 21:00
Přijďte se znovu potkat s celým osazenstvem ze Seznamováku včetně vašich instruktorů. Čeká vás unikátní Laser show a skvělí DJs.

Středa 9. 11.

České Budějovice

Karel – táta vlasti – Malé divadlo – 10:00
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Slavnostní koncert Jihočeské filharmonie – Aula JU – 18:00
Slavnostní koncert Jihočeské filharmonie u příležitosti oslav 10. výročí založení Filozofické fakulty.

Dítě a kouzla – DK Metropol – 10:00, 19:00
Kouzelný příběh z jednoho domu, ve kterém ožijí lenoška, čínský šálek, čajová konvice, hodiny, učebnice aritmetiky a další, aby se vzbouřili proti zlobivému chlapci, který je trápí. Opera, která svou hudbou i vtipným libretem učaruje malým i velkým, je ideálním vstupem do tajemného světa hudebního divadla pro celou rodinu.

Budějcká Thalie – Dívčí válka – Divadlo U Kapličky – 19:00
F. Ringo Čech – úsměvný pohled na úsvit českých dějin aneb co Jirásek do pověstí nezaznamenal. Režie Jan Štěch. Hraje soubor J. K. Tyl České Budějovice.

Houpací kůň U Tří lvů: Rendez-fou a Epydemye – Český rozhlas České Budějovice – Studiový sál – 19:00
Vítězové přehlídky Houpací kůň z festivalu Okolo Třeboně se opět představí ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Letos je to pozoruhodné seskupení z Jihlavy s francouzským názvem Rendez-fou, kapela elegantně kombinuje folk, swing a šanson. Hostem koncertního programu bude velmi ceněná skupina Epydemye.

Kreutzerova sonáta – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Hra o lásce, zradě a vraždě podle Tolstého "sexuální novely" z roku 1890, která byla ve své době pro skandálnost soudně pronásledována.

Golden Oriole, Horacio Pollard + Lionel Dixit – Velbloud Music Bar – 20:30
Norští Golden Oriole svědomitě zastupují zvuk scény kolem Stavangeru, jehož znakem je naléhavý groove, který prosvítá skrze organickou hlukovou strukturu. Noise rock v jejich podání zní jako minimalistický noise-jazzový jam. Horacio Pollard (Uk/Ibz) – halucinogenní elektro-funk ve smyčkách pro jednoho. Lionel Dixit – dvojice experimentátorů z Pardubic snoubící temné elektronické a hlukové plochy s živími bubny.

Čtvrtek 10. 11.

České Budějovice

Karel – táta vlasti – Malé divadlo – 10:00
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Vycházka za historií Českých Budějovic v období protektorátu Čechy a Morava II. část – 16:00
Sraz u meteorologického sloupku u pošty, Senovážné náměstí, v 15:45. Na úspěch jarní vycházky navážeme jejím pokračováním a zavítáme na místa, kam jsme se minule nedostali. Ukážeme si místa zasažená při náletech, sídlo gestapa i další objekty s tímto obdobím spojené. Jan Ciglbauer.

Budějcká Thalie – Ira Levin: Verončin pokoj@ – Divadlo U Kapličky – 19:00
Sofistikované vyprávění od mistra žánru Iry Levina. Stejně jako jeho slavné romány Rosemary má děťátko nebo Stepfordské paničky, je hra Veroničin pokoj jemně vykonstruovaným příběhem o zlu, které se skrývá pod maskou lidskosti a které vás přinutí zpochybňovat všechno kolem vás. Divadlo Navenek, z.s., Kadaň.

Jakub Kohák a Matěj Ruppert – „Hvězdy jak je neznáte“ – KD Vltava – 19:00
Pořad nazvaný Hvězdy jak je neznáte je divadelní show doplněná písničkami dvou známých českých umělců Jakuba Koháka a Matěje Rupperta. Jakub Kohák je filmový a reklamní režisér, herec a bavič, který v současné době působí například v rádiu Evropa 2, ale také v reklamách, ve filmech a v televizních pořadech. S chutí se věnuje i tvorbě krátkých videoklipů, filmů a spotů. Je držitelem ceny Anděl (1999) za nejlepší český videoklip. V nedávné době se také stal pátým členem kapely Wohnout. Zpěvák Matěj Ruppert vystupuje s kapelou Monkey Business a společně s Romanem Holým, členem Monkey Business, se podílí i na dalších projektech. Zahrál si také menší role v několika filmech.

Jihočeská filharmonie & Jean Müller – Metropol – Divadelní sál – 19:00
Jean Müller se narodil v Lucembursku a je jedním z největších pianistů současnosti. Na svůj nástroj dokáže vykouzlit působivé výkony s neuvěřitelnou lehkostí a jeho hraní mnohdy působí přímo magicky. Současně je však precizním pianistou, který klasická klavírní díla hraje v nejvyšší kvalitě. Společně s Jihočeskou filharmonií slibuje divákům unikátní mix originálního přednesu s klasickým repertoárem. Na programu je: Béla Bartók: Divertimento pro smyčce, Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro klavír a orchestr č. 22 Es dur, Johannes Brahms: Serenada č. 2 op. 16 A dur. Dirigent: Jan Talich.

Hudební festival pro Charitu Třeboň: Láďa Latka, McBerds, Metal Mode – Velbloud Music Bar – 20:00
Další ročník charitativního festivalu je tady. Organizátoři akce 3 Imaginary Boys si pro vás letos připravili novinku. Oproti loňským ročníkům, kdy se koncerty konaly v jeden den, bude letošní festival třídenní! První, tedy čtvrteční večer, je věnován českobudějovickým kapelám – McBerds, stále známější Láďa Latka a vynikající Metal Mode.

Pátek 11. 11.

České Budějovice

Knězovy děti – Jihočeské divadlo – 19:00
Klesající porodnost nedá mladému a zapálenému knězi spát. Je to opravdu vůle boží nebo je naopak nejvyšší čas s tím něco udělat? Nápad přijde – a je geniální. Nových těhotenství přibývá. Z neznámého chorvatského ostrůvku se stává vyhledávané místo. Stoupá zájem médií i bezdětných párů. Že by zázrak?

Budějcká Thalie – Václav Klapka: Maratův Sade – Divadlo U Kapličky – 19:00
V blázinci v Charentonu předvádí chovanci ústavu a jejich ošetřovatelé pod vedením markýze de Sade rekonstrukci zavraždění vůdce francouzské revoluce J. P. Marata. Hra pojednávající o stavu a smyslu nejen evropské civilizace, reflexe mnoha aktuálních společenských témat. Divadelní klub Jirásek, Česká Lípa.

Země úsměvů – DK Metropol – 19:00
Svět starého Rakouska a Číny ožije znovu v proslavené operetě odehrávající se kolem roku 1910 ve Vídni a Pekingu. Plejáda krásných melodií korunovaná dodnes okouzlujícím vyznáním „Své srdce tobě dám“ navozuje rafinovanou orientální atmosféru, plnou nekonečné milostné touhy.

Katharsys – Komiks Klub – 20:00
Katharsys z Francie. Support DJs: N:Force, Dirty Boy, Weed, Fury. N:Force je český neurofunkový DJ a promotér. Zakladatel projektu Neurofunk Will Never Die, člen Let It Roll bookingu, LIR crew, Break Art crew a první z řady Imagination DJs vám během svých setů naservíruje jedinečnou neurofunkovou nálož ze tří decků.

Tři sestry + Horkýže Slíže – KD Vltava – 20:00
Dvojkoncert legendární české kapely Tři sestry a slovenských Horkýže Slíže v rámci Bratia & Sestry Tour.

Hudební festival pro Charitu Třeboň: Láďa Latka, McBerds, Metal Mode – Velbloud Music Bar – 20:00
V pátek se můžete těšit na českokrumlovské Tokaref, dále na současnou hvězdu indiefolkové scény Teepee a večer uzavře Adrian T. Bell., kterého jistě není třeba představovat.

Cliff Moore & Staří psi – River music club – 20:30
Cliff Moore se narodil v Belfastu jako prostřední z pěti dětí. Jedním z jeho bratrů je i legendární Gary Moore. Od raného věku byl opojen světem rock’n’rollu. Ve svých třinácti letech Cliff vystřídal bicí soupravu za kytaru a od té doby ji nepustil.

Sto zvířat – Café Klub Slavie – 21:00
Oblíbená česká ska kapela Sto Zvířat se letos vydala na turné „Ministerstvo mýho nitra“ a v Českých Budějovicích zavítá do klubu Slavie. Po loňské celoroční oslavě pětadvacátých narozenin přichází kapela s novým programem, během kterého přehraje kompletně nové album Ministerstvo mýho nitra. Ale můžete se spolehnout, že na koncertě zazní i hity jako Škola, Nejkratší cesta, Nikdy nic nebylo nebo Dáma s čápem. Album Ministerstvo mýho nitra, vydané na konci minulého roku, vznikalo během posledních dvou let kompletně na texty Tomáše Belka. Album obsahuje 14 svižných tragikomických písní, které se pohybují v hudebních žánrech od ska přes funky až po latina.

Sobota 12. 11.

České Budějovice

Magic show Martina Čejky – Hopsárium – 14:00
Hopsárium slaví páté narozeniny. Přijďte je oslavit s námi. Pobavit malé i velké přijde kouzelník a iluzionista Martin Čejka.

Archa nové naděje – Kostel sv. Vojtěcha – 18:00
Premiéra dětského muzikálu Jana Meisla.

Budějcká Thalie – Václav Klapka: Maratův Sade – Divadlo U Kapličky – 19:00
V blázinci v Charentonu předvádí chovanci ústavu a jejich ošetřovatelé pod vedením markýze de Sade rekonstrukci zavraždění vůdce francouzské revoluce J. P. Marata. Hra pojednávající o stavu a smyslu nejen evropské civilizace, reflexe mnoha aktuálních společenských témat. Divadelní klub Jirásek, Česká Lípa.

Budějcká Thalie – Babička v trenkách aneb aprílová komedie – Divadlo U Kapličky – 19:00
Vůně dvacátých let, foxtrot, zajímavá a výrazná móda, art deco a komikové němého filmu, ale i scénáře českých operetek, ve kterých se bláznivé fantazii nekladly překážky, to vše bylo inspirací pro napsání Babičky v trenkách.

Povídky – Jihočeské divadlo – 19:00
Tři části baletního trojvečera Povídky spojuje téma mezilidských vztahů. Norský choreograf a tanečník Ole Kristian Tangen otevírá večer choreografií ... a zmizeli na téma odloučení. Pokračuje komický a rozverný kus Řekni sýr! Jana Kodeta z prostředí fotoateliéru. Večer uzavírá nejnovější choreografie Attily Egerháziho Kresba v písku, který odráží jedinečnost, kouzlo a pomíjivost každého okamžiku.

Adidas street dance víkend v IGY – IGY Centrum – sobota a neděle
Čtyřikrát denně taneční a módní show skupiny NG Dance Crew v pasáži centra, slevy na nákupy, moderované vstupy a taneční workshopy, soutěže.

Slapdash a Budějcký Křupani – Vatikán – 20:00
Po dlouhé době konečně zahrajou Slapdash s Křupanama, a to ve Vatikánu.

Hudební festival pro Charitu Třeboň: Echo&Tito (ISR), Houpací koně, The Silver Spoons – Velbloud Music Bar – 20:00
Festival vyvrcholí sobotním večerem, který zahájí angličtí The Silver Spoons, následují ústečtí Houpací koně, kteří letos vydávají novou desku a pomyslnou třešničkou na dortu budou Echo&Tito z Izraele, kteří letos zazářili na Budějovickém Majálesu.

Salamandra + Phoenix in Fire – mcFabrika – 20:00
Salamandra (power-metal / Ostrava), Phoenix in Fire (symphonic-metal / České Budějovice).

Mňága a Žďorp – Café Klub Slavie – 21:00
Mňága a Žďorp je skupina, kterou netřeba představovat. V žánru alternativní rock hraje už od 80. let minulého století, ale její složení se dlouho měnilo a utvářelo. Do povědomí se dostala především hitem Hodinový hotel v roce 1991. Poslední, již dvanácté album, vyšlo kapele 3. listopadu 2014 a jmenuje se Made in China. V srpnu letošního roku odešel bubeník Pavel Koudelka a nahradil ho Marcel Gabriel. Těšte se na skvělý koncert, který hned tak z hlavy nedostanete.

Sodoma Gomora, Řezník, DeSade, DJ Ill Rick, DJ Adie – K2 – 21:00
Sodoma Gomora je zpátky v K2! Show, která nemá obdoby, pouze pro ty, co ví. Řezník s novým albem Říše za zrcadlem valí po ČR a bere s sebou samozřejmě celou bandu.

Neděle 13. 11.

České Budějovice

Budějcká Thalie – Vojtěch Cinybulk: Kašpárkovo čarování – Divadlo U Kapličky – 15:00
Kašpárek se naučí u hodného kouzelníka čarovat. Čarovnické umění se mu náramně hodí při putování světem. Ba dokonce zbaví lakomého krále strašidelného ducha! Ale nebojte se, všechno dobře dopadne! Loutkové představení s marionetami. Hasičský loutkářský soubor Jiskra Borovany.

Budějcká Thalie – Robin Hawdon: Dokonalá svatba – Divadlo U Kapličky – 19:00
Billovi začíná svatební den. Předchozí večer zapíjel s kamarády svobodu. Za chvíli ho má přijít vzbudit nevěsta. Jenže ouha! Zjišťuje, že pod peřinou je s ním neznámá dívka. Tak tahle kocovina bude mít říz. DDS Ty-já-tr/Hrobeso, Praha.

Pondělí 14. 11.

České Budějovice

Koncert Rudyho Linky – Aula JU – 18:00
Opět po roce budeme hostit famózního jazzového kytaristu.

Knězovy děti – Jihočeské divadlo – 19:00
Klesající porodnost nedá mladému a zapálenému knězi spát. Je to opravdu vůle boží nebo je naopak nejvyšší čas s tím něco udělat? Nápad přijde – a je geniální. Nových těhotenství přibývá. Z neznámého chorvatského ostrůvku se stává vyhledávané místo. Stoupá zájem médií i bezdětných párů. Že by zázrak?

Jiří Hubač: Stará dobrá kapela – Metropol – Divadelní sál – 19:00
Někdejší repetent Beďar chce udělat něco velikého, čím by korunoval svůj život. Svolá abiturientský večírek píseckého gymnasia po 50 letech. Vrcholem večera má být koncert znovuobjevení studentské kapely, kterou kdysi vedl. Hrají: Naďa Konvalinková, Václav Postránecký, Svatopluk Skopal, Zdeněk Maryška, René Přibil, Václav Helšus, Johana Tesařová/Zdena Herfortová, režie Petr Hruška.

LiStOVáNí / STOP, Tomáš Poláček – Malé divadlo – 19:00, 21:00
Redaktor měsíčníku Reportér popisuje bláznivou výpravu z léta 2015, během níž se ve dvou stech padesáti autech povětšinou nevalné úrovně dostal přes Sibiř, Aljašku, nebezpečnou Střední Ameriku nebo peruánskou poušť až do střediska Ushuaia v Ohňové zemi – nejjižnějšího města světa. 

Francouzská aliance uvádí: Benjamin Piat – Velbloud Music Bar – 20:00
Benjamin Piat – francouzský písničkář.

Chantel McGregor Band – River music club – 20:00
Chantel je ve své vlasti považována za jednoho z nejvýraznějších rock bluesových kytaristů. Prezentuje hudbu pro novou generaci hranou hudebnicí, které byla do vínku dána bezmezná virtuosita opepřená buřičskou kytarou a olemovaná ch

Autoři | Foto Bramberka Nová

Štítky kultura, kulturní tipy, divadlo, koncert, České Budějovice, hudební skupina, kaplička, Tři sestry, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Jakub Kohák, Matěj Ruppert, láska, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Divadlo a koncerty: Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Tři sestry a Horkýže Slíže  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.