Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poznejte své boty na výstavě v parku Na Sadech

Park Na Sadech v Českých Budějovicích se od 1. do 8. října promění ve výstavní galerii 15 plakátů a fotografií mezinárodně oceňovaného bangladéšského fotografa GMB Akashe. Stane se tak v rámci Týdne důstojné práce. Právě výstava Na stromech s podtitulem Poznej své boty, procházejícím ukáže, co vše se skrývá za zpracováním kůže, která míří na trh a nakonec třeba poslouží k výrobě obuvi.

Snímky vznikly exkluzivně pro českou nevládní organizaci NaZemi, která výstavu koordinuje a nabízí k umístění do desítek českých parků. V Českých Budějovicích se tak stane zásluhou Vysoké školy technické a ekonomické, která akci ve městě pořádá spolu s kavárnou Fér Café v České ulici. Ta nabízí řadu fairtradových produktů a dbá na odpovědnou spotřebu. Expozice se bude na stromy instalovat v pátek 30. září dopoledne. To bude k dispozici i fairtradová káva a také informace o VŠTE.

„Chceme, aby lidé získali větší představu o pracovních podmínkách dělníků a dělnic, kteří v Bangladéši na předměstí Dháky zpracovávají kůži a vyrábí z ní boty,“ uvedla Gabriela Štěpánková z organizace NaZemi. Výstava veřejnost rovněž upozorňuje na souvislosti a důsledky našeho nákupního chování a co můžeme změnit my jako spotřebitelé nebo firmy.

„V roce 2014 bylo ve světě vyrobeno přes 24 miliard párů bot. Celkem 88 procent světové produkce přitom pochází z Asie. Pro obuvnický průmysl jsou typické extrémně nízké mzdy a dlouhé nucené přesčasy, nebezpečné podmínky a také dětská práce,“ uvedl Petr Mareš, který v NaZemi vede kampaň Obuj se do toho za lepší pracovní podmínky v obuvnickém průmyslu.

Podle Martina Šachty z VŠTE může být návštěva výstavy i zpestřením výuky na základních nebo středních školách, stejně jako u skautských oddílů. „Pro ně organizátoři připravili metodiku a interaktivní formu vzdělávání, která je k dispozici na stránkách organizace NaZemi,“ uvedl.

Výstava Na stromech se koná již podruhé při příležitosti Světového dne důstojné práce, který připadá na 7. říjen. První loňský ročník se věnoval podmínkám, v nichž pracují pěstitelé kávy v Guatemale a Mexiku. Příští rok bude snahou ukázat práci pěstitelů banánů z Panamy a Kostariky. 

Autoři

Štítky obuv, výstava, Na Sadech, NaZemi, strom, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Petr Mareš, kůže, Bangladéš, Mexiko, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poznejte své boty na výstavě v parku Na Sadech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.