Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Návštěvníci Šalmanovického dýňobraní se ocitli v oranžovém nebi

Třetí ročník příjemné a milé akce v malé vesničce Šalmanovice opět nezklamala. Nejenom, že tamní obyvatelé znají tajnou recepturu na objednání si krásného počasí, ale mají i skvělé nápady na pokrmy a dekoraci z oranžových gigantů. Není divu, že velkolepou branou v sobotní odpoledne prošlo přes devět set lidí.

Listí se pomalu zabarvuje do teplých tónů podzimu a chladná rána už nás nutí do teplých bot i kabátků. Sobotní den, byl však jak malovaný, až by si člověk mohl myslet, že v Šalmanovicích mají nějaké tajné zaříkávání na krásné počasí.

Dýní se letos urodilo hojně a úchvatná, nápaditá výzdoba kouzlila úsměvy nejenom na tvářích dětí, ale i dospělích. „Letos jsme zase všichni pěstovali na zahrádkách i na polích dýně a urodilo se jich hodně. Hlavně se nám podařilo vypěstovat spoustu tykví velkoplodých nebo-li gigantů, které se skvěle hodily k výzdobě,“ řekla pořadatelka Lucie Králová. Jak si Drbna také všimla, hodily se nejenom k výzdobě, ale i jako překážková dráha pro malé návštěvníky, které lezení přes giganty bavilo víc než dělání báboviček na písku. Trochu smutná byla podívaná na malého chlapce, který záměrně mlátil do nádherné dýně za dohledu svých rodičů, až ji celou zničil. Kolik skvělého a zdravého koncentrátu na chutný džus z ní mohlo na příští rok vzniknout.

Během celého odpoledne si mohli návštěvníci zakoupit nejenom fantastické sladké i slané pochutiny jako slané záviny, bramboráčky, pomazánky, pštrosí maso na dýni, bezlepkový chléb i sladké dobroty, a to všechno z dýní vypěstovaných a vlastnoručně připravených z rukou obyvatel Šalmanovic a Nepomuku, ale novinkou letošního ročníku byl i dýňový středověký katapult.

Jako každý rok se návštěvníci zasnili u výstavy fotografií Marie Králové a Evy Němcové z Novohradska, které na svých snímcích zachycují jak krásné momenty této úchvatné přírody, tak i příběhy tamních lidí. Budějovičtí budou mít v nejbližším měsíci taktéž možnost vdechnout vůni vřesu, jehličí, ranní vlhké louky a domácího štěstí na jejich výstavě, která se chystá v Krajinské ulici v Jídelně u Šárky.

Mimo jiné na Dýňobraní byla i výstava myslivecká, včelařská, hasičské techniky a starožitného nářadí, které dodávala atmosféru kapela Satelit či vystoupení spolku Borovanský malý furiant, který hrál a tančil na lidové písně. 
Soutěž o nejlepší vydlabanou dýni vyhrály v prvním kole Markétka a Kristýnka Novákovi z Kaplice a Raduška se Šárkou Tisoňovi. V druhém kole to pak byla Natálka Šišuláková z Českých Budějovic a nejhezčí dýňové strašidýlko vytvořil Jan František Klíma

Největší vypěstovanou dýni, která měřila 421 cm, přivezl Zdenda Mejdrech, který si stejně jako všichni ostatní výherci vysloužil živého kapra a další krásné dárky. 

Už teď se Budějcká Drbna těší na další ročník této milé a perfektně zorganizované podzimní akce, která se příští rok bude konat 30. září 2017.

Štítky dýně, Šalmanovice, Drbna.cz, Lucie Králová, Eva Horáková, Marie Králová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Šalmanovického dýňobraní se ocitli v oranžovém nebi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.