Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Světoznámý fotograf Robert Vano vystavuje v Galerii Mariánská

Velice zajímavou výstavu Platinové kolekce mohou Budějčáci navštívit v Galerii Mariánská, kde budou fotografie vzniklé speciálním procesem za použití platiny vystaveny až do konce tohoto roku.

Robert Vano se narodil na jihu Slovenska maďarským rodičům, v 18 letech emigroval do USA, kde se stal uznávaným fotografem. Fotil pro módní časopisy Harpers, Vogue, Bazaar, Elle nebo Cosmopolitan. Po roce 1989 se vrátil do Československa a usadil se v Praze. Pracoval jako umělecký ředitel české edice časopisu Elle, následně jako art director v agentuře Czechoslovak models a vydal několik fotografických publikací. Známý je především svými módními fotografiemi, zátišími nebo akty.

Kompletní platinová kolekce čítá 200 fotografií, z nich je v Galerii Mariánská k vidění 60. Zachyceny jsou portréty mužů i žen, akty, architektonická zákoutí i zátiší. Fotografie Robert Vano samozřejmě zhotovuje ručně, a proto je každá z nich originálem. Vyvolávací proces je mimořádně drahý. Negativy jsou speciálně připraveny a kopírovány na bázi platiny a paladia. Při tisku je pak použit speciální bezceluulózový papír. Tato technika je stará 150 let.

Z výstavy je cítit, že fotografie jsou zhotoveny takříkajíc od srdce. Vše nemusí být ostré, prohnané photoshopem a přikrášlené dalšími programy. Fotografie vystavené v Galerii Mariánská mají hloubku, která zanechá v návštěvníkovi otisk i po opuštění galerie. Otisk z platiny. 

Štítky galerie, Robert Vano, výstava, Elle, fotograf, USA, Vogue, Slovensko, Cosmopolitan, Praha, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světoznámý fotograf Robert Vano vystavuje v Galerii Mariánská  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.