Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Galerii Mariánská zdobí výstava Tajemství a krása drahokamů z vesmíru

Od 7. září je v Galerii Mariánská pro veřejnost otevřena prodejní výstava vltavínů. Expozici realizuje Galerie Mariánská ve spolupráci s Muzeem vltavínů v Českém Krumlově, které vltavíny zapůjčilo. K vidění jsou zde jak samotné drahokamy různých rozměrů a tvarů, ale také i ručně vyráběné šperky s těmito vzácnými kameny. Pokud se návštěvníkům nějaký kámen či šperk zalíbí, mohou si ho zakoupit v místní kavárně a recepci Galerie Mariánská.

Vltavíny jsou světovou raritou z jihočeských nalezišť na západním okraji Českobudějovické pánve. Údajně mají tyto kameny léčivé účinky, a to díky svému vesmírnému původu.

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

V muzeu v Českém Krumlově si návštěvníci nejen prohlédnou nejkrásnější sbírku, ale zábavnou formou se dozví spoustu zajímavostí. Expozice muzea je vytvořená jako interaktivní hra, která návštěvníky provede celým příběhem – od srážek planet a asteroidů přes velká vymírání živočichů až po vznik vltavínů a jejich vlastnosti i užití ve špercích. V muzeu si mohou návštěvníci prohlédnout film o vltavínech – významný český geolog Václav Cílek je tak provede vznikem vltavínů velmi příjemnou formou.

Návštěvníci si mohou v muzeu prohlédnout také vzorky meteoritů nebo virtuálně navštívit nejhezčí krátery na Zemi, interaktivně projít samotným vznikem impaktního kráteru nebo si hodit vlastním meteoritem na zeměkouli a zjistit, co se bude dít.

Nejznámější a nejbohatší naleziště vltavínů leží v relativně úzkém pásu mezi Pískem a Novými Hrady, na západním okraji Českobudějovické pánve. Z těchto lokalit pochází 99 procent všech nalezených vltavínů. Méně bohaté lokality se nacházejí v Třeboňské pánvi a na jižní Moravě, vzácně lze vltavíny objevit i v Chebské pánvi, u německých Drážďan a rakouského Radessenu.

Film Zloději zelených koní

Film natočený podle knihy Jiřího Hájíčka, který se narodil v Českých Budějovicích a ve svých dílech čerpá z jižních Čech. Muzeum vltavínů zajišťovalo odborné poradenství a dohled při natáčení, především ale do filmu zapůjčilo veškeré vltavíny, které se na plátně objeví.

V hlavní roli tohoto filmu, jehož předpremiéra proběhla v úterý 6. září v Galerii Mariánská, hraje Pavel Liška, dále zde hraje například Bolek Polívka, Marek Adamczyk a další. Film bude v kinech promítán od 8. září a na stránkách ČSFD je film popisován takto: „Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy... Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání nás zavede do specifické a unikátní společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě – až do hořkého vystřízlivění.“ 

Tisková zpráva

Štítky galerie, muzeum, šperk, výstava, Český Krumlov, drahokam, krása, film, Českobudějovická pánev, kavárna, vesmír, tajemství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerii Mariánská zdobí výstava Tajemství a krása drahokamů z vesmíru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.