Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město lidem, lidé městu: Centrum Budějc ožije sousedskou slavností plnou zábavy

Historické centrum Českých Budějovic bude v termínu od 26. do 27. srpna už počtvrté patřit unikátní společensko-kulturní akci Město lidem, lidé městu. Asfaltový povrch ulic Krajinská, Česká a Piaristická částečně pokryje žívý trávník, veřejné prostranství zaplní umělci a místní restauratéři pohostí návštěvníky přímo před svými provozovnami. rganizátoři slibují i zajímavý doprovodný program, například na Piaristickém náměstí bude připraveno podium, na kterém vystoupí populární hudební skupiny. Vstup na celou akci, která vzniká za podpory města České Budějovice, je zdarma.

Akce s příznačným názvem Město lidem, lidé městu nabídne obyvatelům a návštěvníkům jihočeské metropole nevšední zážitek na všedních místech. Cílem pořadatelů je na dva dny proměnit běžnou městskou ulici a vytvořit tak neovyklou a neopakovatelnou atmosféru. V ulicích Krajinská, Česká a Piaristická nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. tak na návštěvníky čekají instalace soch, živý travnatý koberec, nespočet interaktivních aktivit, doprovodný program pro děti i hudební vystoupení.

Mezi nejzásadnější části dvoudenního programu v centru Českých Budějovic bude patřit koncert Jihočeské filharmonie, která připravuje další zajímavé vystoupení po nedávném koncertu v útrobách věže temelínské jaderné elektrárny. Instalaci uměleckých objektů zase připravují organizátoři ve spolupráci Alšovy jihočeské galerie a Galerie Mariánská.

„Celým konceptem akce Město lidem, lidé městu, chceme nejen obyvatelům Českých Budějovic připravit možnost k tomu, aby všichni společně vyrazili do ulic a zažili nevšední zážitky, které nezažijí každý den. Rádi bychom zaujali všechny. Proto v našem programu najdete různé formy a žánry zábavy, kterou bychom rádi podali vkusnou a doufáme zajímavou formou,“ řekl k přípravám Robin Mikušiak z pořadatelského týmu.

„Akce může být připomínkou kdysi tradičního Korsa, kdy se měšťané procházeli po ulici a užívali si atmosféru. V dnešní době je ulice spíše dopravní koridor a tento festival může vést k diskusi, zda bychom některé veřejné prostory nemohli využívat jinak a lépe,“ okomentoval vizuální stránku připravované akce architekt Miroslav Vodák.

Kromě umění si lidé v centru Budějc užijí letní kino, zatancují si latinsko-americké tance a uvidí módní přehlídky, kterých se zúčastní i hokejisté Motoru nebo fotbalisté Dynama. Další velmi zajímavou událostí, bude největší setkání chůdařů na území České republiky. V programu bude také muzikálové představení Cyrano nebo scénické čtení herce Lukáše Hejlíka. Jednou ze základních myšlenek celé akce je zapojení místních podniků a poskytovatelů služeb. Ti představí své dovednosti na ulici před svými provozovnami a nabídnou své služby návštěvníkům pod širým nebem. Proto bude možnost využít služeb restauratérů, kadeřníků nebo opravny kol.

Jednou z nevšedních událostí v rámci programu bude také vystoupení slacklinistky Terezy Panochové, která chystá na nataženém popruhu přejít celé budějcké náměstí od radnice až po Černou věž.

Na Piaristickém náměstí vyroste hudební podium, kde vystoupí hudební skupiny. Mezi ně bude patřit například Universal Swing Brothers, Bez Not nebo Electro swing Allstars. Mezi dalšími například elektronická parta Noisy Pots, kteří místo hudebních nástrojů použivají kuchyňské náčiní a syntetizátory. 

Vstup na celou akci je zcela zdarma. Startuje 26. srpna ve 13:00 a končí ve 24:00. V sobotu 27. srpna se program rozjíždí v 9:30 a končí také ve 24:00. Více informací najdete na webu akce nebo na facebookovém profilu.

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice, slavnost, Piaristické náměstí, hudební skupina, zábava, historické jádro města, Přemysl Otakar II., Lukáš Hejlík, Jihočeská filharmonie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, veřejné prostranství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město lidem, lidé městu: Centrum Budějc ožije sousedskou slavností plnou zábavy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.