Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jsme Nebe, na které nikdy neprší, říká frontman kapely Petr Harazin

Petičlená skupinka mladých hudebníků, kterých se v roce 2010 ujal zpěvák Richard Krajčo, se stala příjemným zpestřením českých festivalů. Jinak tomu nebylo ani na Hradech CZ, kde kluci hráli téměř do posledního dechu. Zpěvák kapely Nebe Petr Harazin i přes vyčerpávající koncert ochotně udělal s Budějckou Drbnou rozhovor.

Jak byste zhodnotil páteční koncert?
Byl to čtvrtý z hradů a pro kapelu zatím nejlepší, co se atmosféry týče. Před čtyřmi lety jsme měli náš první koncert na hradech, a to na Bouzově, kde stejně jako tady pršelo. Ale ono když prší, tak se lidi více odváží a ničemu to nevadí. V podstatě tam tenkrát na náš koncert pršet přestalo, to stejné letos na Rožmberku. Je to zvláštní, ale nám za celé tři roky koncertování pršelo snad jen na dvou koncertech, takže o sobě rádi říkáme, že jsme Nebe, na které nikdy neprší. 

Během koncertu jste prozradil, že chystáte podzimní turné. Řeknete nám o něm něco bližšího?
S našimi kamarády, skupinou Mirai, pojedeme šňůru sedmnácti koncertů po celé republice. Tady na jihu se zastavíme 15. října ve Volyni a moc se na to těšíme. Jednak proto, že to bude unikátní turné, protože nepůjde o koncert dvou kapel, ale stmelíme se a utvoříme jednu, a taktéž proto, že budeme hrát v klubech, kde je velmi intimní atmosféra s publikem.

Jaký je název turné?
Za jeden provaz. Máme k tomu i webové stránky www.zajedenprovaztour.cz, kde fanoušci naleznou všechny podrobné informace.

Máte pro své příznivce nějakou novinku, kterou představíte právě na tomto turné?
My chystáme novou desku. Takže zazní samozřejmě i písně z ní. Některé songy tedy zazněly už teď jako ochutnávka, aby naši fanoušci věděli, na co se můžou těšit, a hlavně proto, že si myslíme, že s každou novou deskou se kapela zlepšuje a mění. Proto vypouštíme z repertoáru písničky ze starých desek a nahrazujeme je těmi novými. 

Jak se bude nové album jmenovat?
Souřadnice. Název jsme zvolili podle jedné naší písničky a také podle toho, že je to naše současné znamení. Souřadnice je takový široký a poetický pojem, který může znamenat spoustu věcí. Pro nás to byly poslední dva roky hledání, kdy jsme udělali spoustu dobrých kroků a mezi nimi i pár šlápnutí vedle, takže nám tento název přišel velmi vystihující naší současnou situaci. 

Chápu to tedy dobře, že budete v rámci turné křtít i nové album?
Já doufám, že už bude hotové, jelikož na turné vyrážíme v říjnu. My už tedy písničky máme hotové, ale v tuto chvíli spolupracujeme s producentem, který je časově hodně vytížený, tak si nejsem zcela jist, jestli ho budeme mít fyzicky v ruce. Ovšem, že by bylo skvělé, kdybychom ho už na tomto turné mohli pokřtít.

Prozradíte čtenářům Budějcké Drbny, o čem bude nová deska?
My skládáme převážně poetické texty. Jsem autor, který neumí říct některé věci na plnou hubu, třeba jako Xindl X, takže se raději nacházím v metaforách. Texty píši ještě s naším kytaristou Štěpánem Petrů a oba jsme přes tu poetiku. Čerpáme hlavně ze života.

Životní prožitky jsou tedy váš zdroj inspirace?
To je záludná otázka. Já bych řekl, že asi ano a vzhledem k tomu, že od vydání první desky máme strašnou radost ze života, tak se jím necháváme inspirovat. Už jako malí kluci jsme chtěli být kapela, která bude jezdit po festivalech a v podstatě se nám to vyplnilo. Tento rok máme od dubna do prosince každý týden koncert. Tedy krom jednoho týdne, kdy jsme si stanovili kapelní týden na dovolenou. (smích) Musím tedy ještě dodat, že i v našich životech se stane občas něco smutného, takže některé texty máme trochu melancholičtější, což se nám líbí. Někdy takové texty skládáme i záměrně, protože milujeme Coldplay či U2 a víme, že to hudebně funguje, ale neděláme to proto, že bychom je chtěli kopírovat, ale líbí se nám oba pohledy na život. 

Hudba je tedy váš život?
Ano, to určitě. Já to mám dokonce napsané i na těle. (smích)

Když se vrátím ještě zpátky k vašemu turné Za jeden provaz, proč nebudete mít koncert v Budějcích?
Popravdě řečeno nějak nevyšla komunikace mezi provozovateli českobudějovického klubu a naším managementem, ale jsme za to docela rádi, protože například Volyně je městečko, kde jsme ještě nikdy nehráli a jsme zvědaví, jaké tam bude publikum.

Hrajete raději v malých klubech, nebo na velkých festivalech jako jsou například Hrady CZ?
To se nedá říct. Někdy jsou klubové koncerty trochu intimnější, ale zase na festivale se publikum umí perfektně rozvášnit, a to pak odcházím z pódia a jsem totálně fyzicky vyčerpaný, zrovna jako dneska. Publikum bylo úplně fantastické a moc jsme si celý koncert všichni užili. 

Štítky koncert, hudební skupina, festival, turné, Hrady CZ, Drbna.cz, Richard Krajčo, Xindl X, hrad, Bouzov, U2, Coldplay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme Nebe, na které nikdy neprší, říká frontman kapely Petr Harazin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.