Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budovu filharmonie ideálně navrhl Chilan. Realizovat se ale v Budějcích nebude

Studentská architektonická soutěž ModulArch řešila téma budějcké víceúčelové budovy Jihočeské filharmonie s variabilním sálem až pro tisíc diváků. Město se projekty může inspirovat.

Mezinárodní porota hodnotila třicet projektů, ze kterých určila tři nejlepší. A jejich autoři získali finanční odměnu – vítěz dostal 2500 euro, zástupci druhého projektu 1500 euro a třetí nejlepší řešení bylo oceněno na 1000 euro.

„Pokud mohu za sebe komentovat proběhlou soutěž, tak musím říci, že zahraniční účastníci této mezinárodní studentské architektonické soutěže, kteří vůbec neznají Budějce, většinou nedokázali vhodně zapracovat svůj návrh do  kontextu urbanismu Mariánského náměstí,“ uvedl k soutěži člen poroty a architekt Radek Vopalecký.

Druhé a třetí místo obsadili čeští stavaři a architekti. Třetí byl Tomáš Jelínek z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Druhý pak tandem studentů z Fakulty architektury v Brně Martin Kůs a Pavel Čučka. První místo získal Jihoameričan Rodrigo Vargas.

„Projekt vychází z pozoruhodného architektonického plánu inspirovaného historickým rozvržením plánu města. Projekt byl velmi dobře prezentován a jasně oddělil hlavní jádro vlastního sálu od vedlejších prostor a zázemí. Porota oceňuje nejen tuto separaci, ale také způsob, jakým obě části chytře pracují s modulární architekturou. Budova včetně svých vedlejších prostor odkazuje svým tvarem na historické městské hradby a může být snadno modifikována s ohledem na budoucí potřeby a nároky například připojováním dalších modulů,“ zní prohlášení poroty k vítěznému projektu.

Vítězný projekt ale nemá šanci, aby se v Budějcích skutečně realizoval. „Soutěž, kterou organizoval soukromý subjekt, vnímám jako příležitost studentů řešit určitou problematiku z praxe. A to je vždy užitečné. Nelze ale předpokládat, že by zástavba Mariánského náměstí byla realizována dle vítězného návrhu. Ze všech návrhů se však může město inspirovat při úvahách o zastavění této části města,“ řekl náměstek primátora František Konečný.

Autoři | Foto KOMA Modular

Štítky České Budějovice, projekt, soutěž, Mariánské náměstí (Praha), Tomáš Jelínek, Fakulta stavební ČVUT, Rodrigo Vargas, Praha, František Konečný, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budovu filharmonie ideálně navrhl Chilan. Realizovat se ale v Budějcích nebude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.