Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hejmon Novohrad – strážce Novohradských hor

PR článek

Už se vám při putování Novohradskými horami stalo, že z jasného nebe začalo pršet a vy jste byli promočení? Možná vás potrestal patron těchto hor! Spadeno má především na pytláky, ale neuniknou mu ani turisté, kteří se ke zdejší krajině nechovají vlídně. „Prý na sebe dokáže brát rozličnou podobu. Umí se proměnit v jakékoliv lesní zvíře i bouřkový mrak. Pak na zloděje spustí liják nebo krupobití a promočí ho na kůži. Podobně ztrestá i ty, kteří se v lese nechovají tak, jak se patří,“ říká se v knize Strašidlář – Mezi námi lesními strašidly od Hynka Klimky.

Pokud se naopak ocitnete v nouzi, může se stát, že vám pomůže. „Naproti tomu nezřídka pomáhá potřebným, jak zaznamenaly četné pověsti na Vitorazsku, rozkládajícím se na české i rakouské straně kraje kolem Novohradských hor. Jednou se z lesa vlekla stará výměnkářka s nůší nasbíraných šišek, aby měla doma co přiložit do kamen. Byla však již příliš znavená životem, sil se jí nedostávalo a tak v slzách usedla na studenou mez a chystala se část šišek vysypat, když v tom ji tajemná síla pozdvihla ze země a ona pokračovala mnohem snáze v cestě k domovu. Nešla však, vznášela se. Užaslá se zastavila až u svého stavení, když v tom zaslechla za zády šelest křídel. Ohlédla se a viděla, jak k lesu odlétá jakýsi pták. Hned pochopila, co se stalo a Hejmonovi vděčně děkovala,“ je zmínka v brožurce Zapomenuté Novohradsko – Naučná cyklotrasa.

O Hejmonovi, lesním mužíkovi, vypráví i pověst z Höhenbergu: „Dva chlapi kdysi šli z Höhenbergu dolů do Eichbergu. Když dorazili do polnosti Kiesling, náhle uslyšeli zblízka známé zvuky ‚he-he‘. To byl smích Hejmona, toho strašidla, které tam prý bylo opakovaně viděno v podobě malého šedého muže. Jeden z nich chtěl napodobit tento posměch, druhý ho ale varoval. Hejmon ubližuje pouze těm, kteří škodí okolí, nebo těm, kteří se mu posmívají. Celou cestu trvalo přemlouvání a naléhání rozumnějšího z obou mužů. Už se zdálo, že na posměšnou odpověď nedojde. Když oba muži dorazili do Eichbergu a ocitli se jenom pár metrů od vrátek, opět zaslechli Hejmonovo ‚he-he‘. Podle síly hlasu musel být Hejmon již velmi nablízku, ale ani to druhého chlapa neodradilo a v domnění, že ho Hejmon nemůže při takové blízkosti od domova dostihnout, odpověděl mu zvučným a provokujícím ‚he-he-he‘. Jakmile ze sebe vydal svoji posměšnou odpověď, sebral se a honem běžel dovnitř. Takový Hejmon však umí neuvěřitelně dobře skákat a třemi obrovskými skoky tu v mžiku byl. Naštěstí byli již oba muži v domě, a protože Hejmon dovnitř do domů vstoupit nesmí, zalomcoval pouze zlostně dveřmi a po chvíli zmizel. Oba muži se tak zachránili, avšak také se poučili a již nikdy se Hejmona neodvážili pokoušet.“ Pověst je vyprávěna v průvodci naučnou cyklotrasou Pamětí Vitorazska od Vladimíra Hokra a kolektivu.

Pokud byste chtěli patrona Novohradských hor potkat, zastavte se v Sýpce v Horní Stropnici. Na začátku letošních prázdnin byla odhalena socha Hejmona Novohrada, kterou vytvořil českobudějovický řezbář Josef Hanusch. Můžete se s ním vyfotit či si v Sýpce přímo zakoupit Strašidlář – Mezi námi lesními strašidly od Hynka Klimky.

Sýpka Stropnice – Muzeum Novohradských hor

V loňském roce bylo otevřeno živé muzeum s funkční technologií skladování obilí. Můžete si zde upéct vlastní pečivo a zábavnou formou se dozvědět informace o přírodě, historii a životě lidí v regionu Novohradska.

Na co se mohou návštěvníci těšit?
  • autentické zemědělské stroje, oživlé klasy, kouřící milíř, bosochodka a rozhledna
  • pečení chleba a pečiva dle tradiční novohradské receptury
  • poznávání Novohradska zábavnou formou
  • expozice, se kterou si návštěvníci mohou hrát

Program všech Živých sobot

Datum Tvůrčí dílny vždy od 10:00 Pohádky a představení od 16:00
6. 8. Podroužci – hudební dílna Divadlo Víti Marčíka – Šípková Růženka
13. 8. Eva Petelíková – Knihlů – stavba iglů z knih Viďadlo – Pohádky ze staré skříně – Zvířátka a loupežníci + Koblížek
20. 8. Lenka Tůmová – výroba šperků Divadlo Máma a táta – Dlouhý, Široký a Bystrozraký
27. 8. Barbora Španielová – modelování ze samotvrdnoucí hmoty II. Téměř divadelní společnost – Čarodějnice z kumbálu a Dva klíče

Více informací na www.sypka-stropnice.cz.

Štítky Novohradské hory, les, Hynek Klimek, Vitorazsko, Víťa Marčík, Novohradsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejmon Novohrad – strážce Novohradských hor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.