Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sobota nabídla na festivalu Übergänge – Přechody nejlepší program

Třetí den kulminoval mezinárodní festival v Českých Velenicích a Gmündu. Hudební produkce začala ve Velenicích, večer se pak pokračovalo na rakouské straně města. Minulá sobota byla zaměřena hlavně na hudební produkci.

Pokud jste o víkendu ve Velenicích neustále potkávali podivného slona s partou chichotajících se klaunů, kteří na něj volali Charlie, bylo vše v pořádku. Nejednalo se o halucinaci, to se jen Cirkus bez násilí procházel se svou nejoblíbenější loutkou po městě. Cirkus Charlieho zaparkoval na sídlišti na Sadech, kde se schylovalo k hudební produkci.

Již před tím mohli návštěvníci zhlédnout výstavy, divadlo Žebřík nebo si zajít na trh. Zajímavá byla projížďka Londýn – Paříž – New York, kterou místní borci stihli za čtyři hodiny autobusem! Nevěříte? To klidně věřte.

Ale vraťme se zpět do Velenic na sídliště, které už provoněly klobásy na straně jedné a trdelníky na straně druhé. Začala hrát skupina Libý Květoň z Prahy a více jak třicetiletá historie se odrazila i ve tvorbě kapely, když předváděla hodně starý, spíše zábavový rock. Muzikanti skvěle ovládali své nástroje, jen trošku vázly zpěvy. Květoně vystřídali o dvě generace mladší Rakušáci SCO. Ti festival vytáhli z hlubin záhrobního rocku do moderní formy rocku indického. Zpočátku měli problémy se sladit, tady zase vázly pomalé pasáže, ale pak se chlapci celkem srovnali. Festival dohráli Lazareth, kteří nehráli autorskou hudbu a zkopírovali co šlo bez hranic stylů, takže v jednu chvíli byl slyšet Kabát a hned na to cajdák od Kryštofa – Atentát. A tímto stylem to jelo až do desáté hodiny večerní. Tady je třeba podotknout, že kapela předělávky hrála velice slušně.

Mezitím v Gmündu program otevřela kapela Stört's se svou autorskou hudbou nejvíce připomínající tu latinskoamerickou, ale daly se najít prvky jazzu nebo popu. Vše se odehrávalo v poklidné atmosféře v nádherném prostředí zámeckého parku, kde bylo o trošku více návštěvníků než ve Velenicích.

Hlavním protagonistou večera byl Harry Stojka a jeho kapela Gitancoeur, který zpíval v romštině a výtečně ovládal akustickou kytaru. Nasadil svižnější tempo a nutno říci, že tu hudbu skutečně cítí. Pokud někoho neoslovila muzika, musel žasnout nad mihotajícími se Stojkovými prsty. Posluchači výkon ocenili a Stojka musel několikrát přidávat. Po této úžasné show se areálem rozezněla reprodukovaná hudba různých stylů.

V neděli festival dohrála skupina Big Band Project Harmanschlag a dechová kapela Sedmikráska. 

Autoři

Štítky festival, hudební skupina, styl, Schwäbisch Gmünd, hudba, rock, Londýn, Paříž, New York, Kabát, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota nabídla na festivalu Übergänge – Přechody nejlepší program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.