Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Český Krumlov nabízí výstavu replik korunovačních klenotů

Repliky korunovačních klenotů si mohou od úterý prohlédnout lidé v sálech bývalé českokrumlovské prelatury. Začala tam výstava věnovaná k 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Návštěvníci uvidí i repliky historických zbraní, oděvů a obuvi. Expozici doplňuje textová část s informacemi o životě Karla IV. i o historii samotných korunovačních klenotů.

Podle něj je akce výjimečná i tím, že se lidé dostanou v Českém Krumlově do míst, které běžně nebývají veřejnosti přístupné. „Město nám dalo k dispozici prostory bývalé prelatury. A ten takzvaný Prokyšův sál bývá přístupný třeba jen při příležitosti koncertů nebo vzdělávacích akcí soukromého charakteru. Domnívám se, že vidět tato místa je samo o sobě velkým lákadlem,“ řekl kurátor výstavy Petr Lukas.

Výstava potrvá do 11. září. Autorem replik korunovačních klenotů je český šperkař Jiří Urban, který vyrobil šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. a repliku císařské koruny Svaté říše římské. „Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video, které je součástí výstavy,“ uvedl Lukas. Výstava se koná ve spolupráci s městem Český Krumlov. Vstupné na akci je 50 korun pro děti, 100 korun pro dospělé.

Svatováclavská koruna se na jih Čech vrací po více než půl roce. Při příležitosti oslav 750 let od založení Českých Budějovic byla vystavena loni v listopadu na radnici.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky výstava, Český Krumlov, Karel IV. Lucemburský, Petr Lukáš, Alžběta II., Jan Pavel II., Jiří Urban, Svatá říše římská, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov nabízí výstavu replik korunovačních klenotů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.