Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jeden z vrcholů Mezinárodního dne památek se v neděli uskuteční ve Zlaté Koruně

K Mezinárodnímu dni památek se o víkendu 16. a 17. dubna připojí také historické objekty na jihu Čech. Turisté se tak mohou těšit na otevření některých běžně nepřístupných prostor, speciální komentované prohlídky či třeba výstavy květin.

Návštěvníci budou moci o víkendu využít i takzvanou reciproční vstupenku. Princip je jednoduchý - když doložíte, že jste v sobotu či neděli byli na jedné z jihočeských památek ve správě NPÚ ÚPS ČB, budete mít vstup na další památkový objekt zdarma. Akci ale musíte využít právě o nadcházejícím víkendu. Reciproční vstupenka platí pro objekty: Červená Lhota, Dačice, Hluboká (pouze trasa A), Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk, Třeboň, Vimperk, Zvíkov, Zlatá Koruna.

ČTĚTE TAKÉ: V sobotu bude v budějckém středověkém městečku slavnostně přivítán císař Karel IV.

Památkáři upozorňují, že reciproční vstupenky mohou využít jen jednotlivci a rodiny. Výhoda neplatí pro hromadné skupiny.

Český Krumlov

A co vás o víkendu čeká? V sobotu od 14 hodin projde Českým Krumlovem historický kostýmovaný průvod na téma Mocenské spory Rožmberků s císařem Karlem IV. Průvod vyjde od Barokního divadla na pátém zámeckém nádvoří a jeho cílem bude Městské divadlo v Českém Krumlově, přičemž důležité zastavení se uskuteční na náměstí.

Hluboká nad Vltavou

V Hluboké nad Vltavou budete moci v případě příznivého počasí vyrazit zdarma na zámeckou věž.

Jindřichův Hradec

V Jindřichově Hradci se po oba dny od 11 do 15 hodin budou konat mimořádné prohlídky Španělského křídla, které zahrnuje například středověkou soukromou kapli nejvyššího purkrabí Království českého Jindřicha IV. z Hradce. Vstupné je 40 korun. Zdarma budou zpřístupněny sklepy pod Gotickým křídlem a Černá věž (opět v případě příznivého počasí).

Kratochvíle

Kratochvíle o víkendu od 9 do 15:30 nabídne Grand prohlídku zámku. Standardní prohlídka bude rozšířena o kostel Narození Panny Marie.

Landštejn

Na Ladštejně si užijete mimořádné komentované prohlídky hradu včetně sklepů. Uskuteční se v sobotu i neděli v 11 a 14 hodin.

Nové Hrady

Nové Hrady zpřístupní zdarma hospodářské sklepy hradu, a to od 10 do 15 hodin.

Třeboň

V Třeboni vás zajisté okouzlí výstava Amarylisa patchwork na druhé prohlídkové trase. V sobotu se ještě k tomu uskuteční na nádvoří květinový trh. Ve stejný den ve Schwarzenberském sále vystoupí soubor historických tanců Campanello a šermířská skupina Bratři z Růže (v 11 a 14:30).

Zlatá Koruna

Ve Zlaté Koruně se v neděli od 9 hodin uskuteční slavnost Návrat Madony. Začne v 9 hodin ráno bohoslužbou v kostele Nanebevzetí Panny Marie a vyvrcholí v 10:30 průvodem s obrazem Zlatokorunské Madony z kostela do opatské kaple. V 11:30 bude následovat koncert harfenistky Kataríny Ševčíkové ve vstupní hale opatství.

ČTĚTE TAKÉ: Konec čekání... V neděli se do Kláštera Zlatá Koruna vrátí vzácná Zlatokorunská madona

Zvíkov

Po celý víkend určitě bude stát za návštěvu také Zvíkov. Ten nabídne prohlídkovou trasu zdarma pro děti, studenty, seniory a ZTP.

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky Zlatá Koruna, Jindřichův Hradec, Česko, vstupenka, Třeboň, Karel IV. Lucemburský, Zvíkov, kostel, Český Krumlov, sklep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden z vrcholů Mezinárodního dne památek se v neděli uskuteční ve Zlaté Koruně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.