Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K Lucemburskému roku se připojí Jindřichův Hradec, Landštejn, Nové Hrady a Zvíkov

Jako každý rok i letos mohou počítat návštěvníci jihočeských památek s bohatou nabídkou kulturních akcí. Na programu jsou jak jedinečné události, které jsou pro daný objekt specifické, tak i akce v rámci celorepublikových aktivit, jako je například Mezinárodní den památek či Muzejní noc.

Jindřichův Hradec, Landštejn, Nové Hrady a Zvíkov si zároveň připomenou výročí 700 let od narození Karla IV. Připojí se k projektu Po stopách šlechtických rodů, který letos nese název Lucemburský rok.

„Nejvýraznější akci připravuje hrad a zámek Jindřichův Hradec, který v průběhu léta představí proměněnou expozici druhé prohlídkové trasy pod názvem Následovníci sv. Jiří. Návštěvníci budou v nejstarších částech gotického hradu obdivovat unikátní nástěnné malby zobrazující svatojiřskou legendu a prostřednictvím interaktivní expozice proniknou do světa středověkých rytířů. V duchu oslav Karlovského výročí se ponese i Hradozámecká slavnost (30. července), během níž ožije areál zámku ruchem středověku,“ uvedla mluvčí NPÚ, ÚPS v Českých Budějovicích Jitka Skořepová.

Landštejn se připravuje na Slavnostní setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna. „Při této příležitosti (5. července) se na hradním nádvoří uskuteční slavnostní hostina královského dvora, před hradem bude středověký trh a v hradním příkopu ukázky řemesel ze 14. století. Atmosféru oživí šermířská a kejklířská vystoupení, ukázky gotického tance a chybět nebude ani dobová hudba s přesahem do současnosti.“

Na Viléma z Landštejna se na konci sezóny (29. října) zaměří také Nové Hrady, kde se uskuteční Podzimní slavnosti Viléma z Landštejna, které nabídnou scénická vystoupení ze života purkrabího.

Zvíkov mimo jiné představí během léta panelovou výstavu s názvem Nezcizitelné hrady Českého království. „Zvíkov je zapojen také do projektu NPÚ Na cestách s Karlem IV. (11. června) V rámci tohoto interaktivního programu se zájemci všech věkových kategorií stanou součástí císařské družiny i přímými aktéry kontaktní divadelní hry společně se studenty JAMU a na závěr je čeká vizuální zážitek v podobě videomappingu.“

Další akce

Jak bylo řečeno, památky se letos zapojí do atraktivních a hlavně tradičních celorepublikových aktivit. Těšit se můžete na Mezinárodní den památek, Muzejní noc, Noc kostelů či třeba Dny evropského dědictví.

Co se týká jedinečných událostí, tak i letos se uskuteční oblíbené výstavy květin, které opět rozzáří hrad Rožmberk, klášter ve Zlaté Koruně či zámky v Třeboni a Kratochvíli.

V plánu jsou i jiné výstavy. Například v Dačicích by vás mohla zaujmout expozice věnovaná štechtickým vědcům a sběratelům - Ušlechtilá posedlost. Ve Zlaté Koruně budou k vidění díla maďarských umělců a Vimperk nabídne výstavu fotografií.

Také děti

Návštěvu památek si užijí i děti. Pro ně je naplánováno hned několik aktivit! Už 1. dubna se uskuteční Noc s Andersenem na zámecké zahradě v Kratochvíli. 30. dubna a 1. května proběhne na zámku Červená Lhota pohádkový víkend a například na Nových Hradech děti mohou počítat se speciálními prohlídkami s hraběnkou Terezií.

Chystaných událostí je opravu mnoho a my o nich jistě budeme průběžně informovat. Tak hurá na výlety!

Některé události

1. dubna - Noc s Andersenem na zámku Kratochvíle
16. - 17. dubna - Mezinárodní den památek
30. dubna a 1. května - Pohádkový víkend na zámku Červená Lhota
4. června - Muzejní noc
10. června - Noc kostelů
11. - 12. června - Víkend otevřených zahrad
5. července - Slavnost setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna na hradě Landštejn
30. července - Hradozámecká slavnost v Jindřichově Hradci
27. srpna - Hradozámecká noc
3. - 11. září - Dny evropského dědictví
29. října - Podzimní slavnosti Viléma z Landštejna v Nových Hradech

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky Jindřichův Hradec, Nové Hrady, slavnost, Zvíkov, Landštejn, hrad, Muzejní noc, Karel IV. Lucemburský, výstava, zámek, Po stopách šlechtických rodů, Dny evropského dědictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Lucemburskému roku se připojí Jindřichův Hradec, Landštejn, Nové Hrady a Zvíkov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.