Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Restaurovat se budou zámecké arkády v Jindřichově Hradci i Mincovna v Českém Krumlově

Také v letošním roce se Národní památkový ústav na jihu Čech hodlá pustit do stavebně-investičních akcí. Pracovat se bude například v Jindřichově Hradci či Českém Krumlově. Celkově se počítá, že stavební aktivity, které budou financovány ze státního rozpočtu, dosáhnou částky necelých 77 milionů korun.

„V rámci letošních stavebních aktivit zahájíme několik víceletých projektů - opravu a restaurování zámeckých arkád v Jindřichově Hradci, opravu dřevěné konstrukce mostu na hradě Rožmberk, opravu vnitřní eskarpy hradebního příkopu v Nových Hradech či druhou etapu rekonstrukce Mincovny v Českém Krumlově,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

V Českém Krumlově se kromě zmíněné Mincovny budou odborníci i nadále věnovat Horské zahradě a Centru studijních pobytů, které bude dotaženo do konce. Také se počítá s přípravou projektové dokumentace na záchranu a obnovu letohrádku Bellarie.

Co dál? Pokračovat bude například obnova věže Jakobínky na Rožmberku. „Restaurováním projde také kaple Nejsvětější Trojice v budově bývalého morového špitálu v Českých Budějovicích, ukončena bude též rehabilitace interiérů tzv. Hostinských pokojů na zámku Hluboká a klášteru ve Zlaté Koruně budou vyměněna požární čerpadla,“ dodal Petr Pavelec.

Novinky čekají i jednotlivé expozice. Do domovského kláštera ve Zlaté Koruně se vrátí gotický deskový obraz zlatokorunské Madony. Stane se tak slavnostně v polovině dubna. Konírna v Českém Krumlově bude rozšířena o takzvanou Sedlovnu, Nové Hrady nabídnou další dvě místnosti v rámci prohlídkové trasy Byt panského úředníka. Zkrátka novinek bude plno, takže i když již zmíněné památky možná znáte nazpaměť, jejich návštěvu byste si opět neměli nechat ujít.

Památkáři také prozradili, že se letos budou ucházet o grant z Integrovaného regionální operačního programu pro zámek ve Vimperku.

„Naší snahou je zvýšit kvalitu a rozšířit návštěvnický provoz horního zámku ve Vimperku pod názvem Probouzení zimního hradu,“ popsal Petr Pavelec.

Přehled letošních stavebních akcí na jihočeských památkách:

Červená Lhota - Stavební úpravy Hospodářského křídla čp.7 - I. etapa (pokračující akce)
Český Krumlov - Rekonstrukce Horské zahrady (vyhlídková stezka) - II. etapa (pokračující akce), Zámecká jízdárna - výměna vzduchotechnické jednotky a klimatizační jednotky (pokračující akce), Záchrana a památková obnova Bellarie- I.etapa  - projektová dokumentace (pokračující akce), Rekonstrukce objektu Latrán čp.232 - Centrum studijních pobytů (pokračující akce), Rekonstrukce Mincovny  (zámecká galerie) - II. etapa (nová akce), Zefektivnění a úspornější vytápění skleníků a oranžérie v zásobní zahradě (nová akce)
Hluboká nad Vltavou - Rehabilitace interiérů prohlídkové trasy v 2. patře - tzv. "Hostinské pokoje" (pokračující akce)
Jindřichův Hradec - Oprava a restaurování zámeckých arkád (nová akce)
Kratochvíle - Obnova a restaurování západní ohradní zdi a domku Markéta - dokončení (pokračující akce)
Nové Hrady - Oprava hradebního příkopu - vnitřní eskarpa (nová akce)
NPÚ Špitál - Rekonstrukce Špitálu Nejsvětější Trojice - II. etapa, včetně restaurování  a vybavení kaple (pokračující akce)
Rožmberk - Rekonstrukce věže Jakobínka (pokračující akce), Oprava dřevěné konstrukce mostu (nová akce)
Zlatá Koruna - Výměna požárních čerpadel (pokračující akce)

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Český Krumlov, Jindřichův Hradec, mincovna, Národní památkový ústav, restaurování, Česko, oprava, Nové Hrady, Hrad Rožmberk, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurovat se budou zámecké arkády v Jindřichově Hradci i Mincovna v Českém Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.