Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Attila Egerházi se loučí s Jihočeským divadlem poslední baletní premiérou

Povídky. Tak se nazývá baletní premiéra, na kterou přizval umělecký šéf baletu Jihočeského divadla Attila Egerházi další dva umělce světových jmen. Těšit se můžete na choreografii Jana Kodeta i Ole Kristiana Tangena.

První ze tří tanečních laskomin bude Tangenova choreografie na téma odloučení, které dal norský choreograf název ...a zmizeli. Ole Kristian Tangen byl přizván ke spolupráci poprvé, a tak se mají diváci na co těšit. „Jednu věc máme všichni na světě společnou. Každý zažijeme nějakou formu odloučení. Je jedno, jestli ztratíme druhého člověka nebo se jednoduše odcizíme sami sobě. Máme pocit, že tvoříme skupinu, společnost, ale je tomu opravdu tak? Nestojíme jen vedle sebe a nejsme v podstatě sami? Jakým výzvám čelíme, dojde-li k odloučení? Odcizíme se od ostatních i od sebe?“ popisuje své dílo Kristian Tangen.

Další choreografie s názvem Řekni sýr, je od baletního mistra, pedagoga i choreografa Jana Kodeta, kterého již jihočeské publikum dobře zná. Podílel se na baletním večeru Bez gravitace i na choreografii opery Rusalka před otáčivým hledištěm. „Fotoateliér je vybaven moderní citlivou zábleskovou i osvětlovací technikou, to znamená vším, co je třeba k zachycení vašich životních okamžiků. Stačí jen zapózovat,“ osvětlil svou choreografii Kodet.

Jestli bude, v tomto případě dvojnásob, platit pořekadlo „To nejlepší na konec“ se dozvíte na premiéře Povídek, která se uskuteční v pátek 18. března v Jihočeském divadle od 19 hodin.

Kresba v písku, choreografie dle Attily Egerháziho zachycuje proces práce choreografa, která znamená převážně malbu pohybů v prostoru prostřednictvím lidského těla. „Taneční umění je uměním okamžiku, přítomnosti. Abychom mohli žít život umělců života, musíme být připraveni žít v přítomnosti. To je jediná realita. Minulost už neexistuje, stejně jako budoucnost, která teprve bude. Vše, co se zrodí a je stvořeno v hmotném světě, který je jevištěm dramatu našich životů, jednou zmizí. Je jen otázkou času kdy,“ vysvětlil svůj záměr Attila Egerházi, který se tímto dílem loučí s pozicí uměleckého šéfa Jihočeského divadla.

Povídky bude možné vidět také v reprízách 19. března, 5. i 19. dubna.

Štítky Attila Egerházi, Jihočeské divadlo, premiéra, choreografie, Jan Kodet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Attila Egerházi se loučí s Jihočeským divadlem poslední baletní premiérou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.