Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti se pokusí nahradit stavbu Kaplického Rejnoka

Chybějící investor byl hlavní důvod zastavení možné budějcké stavby koncertního centra v podobě takzvaného Rejnoka od architekta Jana Kaplického. Návrhy na alternativu tvoří studenti v rámci architektonické soutěže.

Soutěž má přinést návrhy na novou budovu Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích. Projekt Rejnok zesnulého Jana Kaplického se bohužel zastavil kvůli financování, proto byla vyhlášena studentská soutěž na toto velké budějcké téma,“ uvedl člen poroty a architekt Radek Vopalecký. Bez ohledu na zaslané projekty je ale malá pravděpodobnost, že by se nějaký projekt nakonec realizoval.

Studentské soutěže se věnují podobně jako workshopy aktuálním tématům, o kterých se mluví. Snaží se tedy najít nová řešení pro daný problém. Ceny a odměny v soutěži jsou víceméně symbolické tak, aby pokryly náklady studentů, kteří projekt zpracovávají v rámci výuky na vysoké škole,“ upřesnil dále Vopalecký. „Vítězné návrhy se obvykle nerealizují.

„Novostavba filharmonie je velké téma a soutěž má za cíl také vyvolat diskusi nad pracemi ve smyslu - co by, kdyby,“ říká Vopalecký. Návrh budovy musí počítat s víceúčelovým využitím. Komplex má disponovat sálem s kapacitou až tisíc diváků v kombinaci s otevřenou scénou pro koncerty venku. Samozřejmostí je komfortní zázemí pro návštěvníky.

Soutěž je veřejná a jednokolová. Je určena pro studenty architektury a stavitelství nebo absolventy s dobou ukončení studia maximálně pět let. Do soutěže se mohou zapojit i architektonické týmy, kde ale minimálně půlku týmu budou tvořit studenti a absolventi.

V soutěži bude oceňován zejména kreativní přístup s neotřelým řešením formulovaných problémů. Při hodnocení návrhů bude rovněž kladen důraz na kvalitu architektonicko-urbanistického řešení, dispoziční a funkční řešení zpracovaných projektů i originalitu řešení,“ dodává Vopalecký.

Vyhlášení soutěže se uskutečnilo 14. března a do 30. května mohou zájemci své projekty posílat. Odborná porota pak zasedne 15. června a o osm dní později vyhlásí výsledky. Vítěz získá odměnu 2500 eur, druhý projekt pak 1500 eur a třetí cena je 1000 eur. Porota se však může rozhodnout pro jiné rozdělení. Celková dotace je 5000 eur.

Více čtěte na stránkách vyhlašovatele soutěže, kde se mohou studenti registrovat!

Štítky soutěž, projekt, Jan Kaplický, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti se pokusí nahradit stavbu Kaplického Rejnoka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.