Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějovice vyprovodí zimu starodávným pohanským zvykem

Průvod, který symbolicky ukončí zimu a přivítá jaro, proběhne zítra od 15 hodin v doprovodu zpěvu a muzicírování. Morana bude vynesena za hradby města, zapálena a utopena v Malši.

Akce začne v Galerii Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí. Průvod pak povede přes náměstí Přemysla Otakara II., Solnou bránu, nábřeží Malše a Zlatý most u Kulturního domu Slavie. Zimu z Budějc vyprovodí spolek TVOR s Jakubem Ladou Vavřinou.

Moranu vyneseme za hradby města, zapálíme a utopíme v řece Malši a zpět se vrátíme s jarem. Vynášení Morany je starodávný pohanský zvyk, který vypráví o radosti z toho, že končí nadvláda mrazu a hladu a nastupuje nový sluncem prozářený čas,“ říkají zástupci spolku TVOR. „Za veselého zpěvu a muzicírování s folklórním sborem Bárováček vyprovodíme Paní Zimu z Českých Budějovic.

U Zlatého mostu nedaleko Slavie bude Morana před očima diváků zapálena a vhozena do řeky. Je to symbol odchodu zimy. „Jaro, líto, živou větvičku, symbol života si přineseme do města zpět stejnou cestou na Piaristické náměstí do Galerie Pod kamennou žábou.

Dnes se navíc mezi 10. a 16. hodinu můžou zájemci přijít podívat na výtvarnou dílnu v Galerii Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí, kde se veselou tvořivou prací připravuje průvod. Nejen děti, ale i dospělí si budou moci vytvořit výbavu do zítřejšího průvodu.

Štítky České Budějovice, Morana, Malše, galerie, žába, Zlatý most, Náměstí Přemysla Otakara II., Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice vyprovodí zimu starodávným pohanským zvykem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.