Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Archeologové z jižních Čech představili bronzový depot 220 žeber

Dva tisíce let starý soubor ze starší doby bronzové čítající 220 bronzových žeber a další objevy představili v sobotu archeologové na setkání s veřejností v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. „Jde o loňské nálezy výhradně z území jižních Čech,“ řekl ČTK archeolog z Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Ondřej Chvojka.

Akci organizuje Jihočeská pobočka České archeologické společnosti. Své příspěvky i letošní nálezy zde představí všechna jihočeská muzea i jiné lokální instituce, které se archeologií zabývají.

Depot žeber nalezl někdo v Krocanech u Vrábčí na Českobudějovicku a odevzdal je archeologům. Ze stejného období, zhruba dva tisíce let před Kristem, pochází i bohatý soubor keramiky a pazourkových čepelí nalezených při archeologickém výzkumu, který předcházel stavbě dálnice D3 mezi Borkem a Veselím nad Lužnicí. Společně s ním představí Chvojka výsledky univerzitního výzkumu v Ratajích u Bechyně, kde archeologové zkoumali sídliště z mladší doby bronzové. To je období mezi lety 1200 až 1000 před naším letopočtem.

Nalezli jsme zde zásobní jámu plnou nádob, závaží, mazanice,“ dodal Chvojka. Chvojkovi kolegové budou na akci prezentovat výsledky archeologického výzkumu v místě akropole bývalého přemyslovského hradiště na vrchu sv. Ján u Netolic nebo z neolitického sídliště v Mažicích u Veselí nad Lužnicí.

Přijít mohou všichni zájemci z řad odborné i laické veřejnosti. Všichni, koho ten náš obor trochu zajímá,“ uvedl Chvojka.

Bronzový depot 220 žeber

Sobota, 5. března 2016, 22:41

Bronzový depot 220 žeber
Bronzový depot 220 žeber

Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihočeský kraj, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice, Česká archeologická společnost, Veselí nad Lužnicí, okres České Budějovice, Borek, Rataje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové z jižních Čech představili bronzový depot 220 žeber  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.