Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Slovenská kultura míří do Budějc. Sedmnáctý ročník akce začíná v pátek

Na devět dní znovu dýchne na Budějce „československá atmosféra“. V krajské metropoli začíná v pátek 12. února další ročník oblíbených Dnů slovenské kultury. Již sedmnáctý ročník, který město pořádá, bude plný zajímavých besed, divadel, koncertů nebo gastronomických zážitků.

Rozsah tradiční kulturní akce se však oproti minulému roku o něco zmenšil. „Když se dívám na čísla, tak je letošní rok o něco chudší. V loňském roce se zúčastnilo 40 umělců, letos je jich 32. Zjišťujeme, že nemá cenu počet akcí nafukovat. Cesta vede spíš přes vybírání a vytvoření akcí, které budou navštívené,“ doplnil náměstek primátora Jaromír Talíř.

Zahájení Dnů slovenské kultury proběhne na radnici ve výstavní síni, kde v pátek od 16 hodin proběhne vernisáž nitranského výtvarníka Miroslava Poláka. Právě z Nitry, partnerského města ležícího na severním pomezí Podunajské roviny, dorazí do Budějc i delegace, která nahradí velvyslance obou států, kteří se z účasti pro tento rok omluvili.

Tahákem rovněž bude pondělní promítání filmu Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama od Venduly Bradáčové z roku 2013. Představitelkou je Dorota Nvotová, která svůj neutěšený život řešila tím, že odešla do Nepálu a tam založila školu pro děti. Film, jenž se bude promítat v Kině Kotva, vypráví o tom, co se v Nepálu všechno stalo. Na několik dní v rámci Dnů slovenské kultury přijede sama herečka do Budějc.

V rámci akce také probíhají Dny slovenské kuchyně. Přestože tentokrát organizátoři opustili Haluškové pretěky, oblast gastronomie nabízí během devíti dnů bohatý výběr, a tak se mohou milovníci slovenských jídel určitě těšit. Například v Masných krámech jim k tomu tradičně několikrát zahraje Ľudová hudba bratov Wimmerovcov.

Náměstka primátora pro kulturu Jaromíra Talíře také překvapil fakt, že v Českých Budějovicích žije poměrně dost slovenských občanů. Podle posledního sčítání Českého statistického úřadu se v roce 2011 hlásilo k slovenské národnosti 959 z 93 715 lidí. 

Foto Ivan Škop

Štítky kultura, České Budějovice, Jaromír Talíř, divadlo, koncert, Nepál, Dorota Nvotová, Vendula Bradáčová, Český statistický úřad, Kino Kotva, Nitra, Podunajská rovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenská kultura míří do Budějc. Sedmnáctý ročník akce začíná v pátek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.