Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českém Krumlově chtějí regulovat pouliční umělce

Český Krumlov se chystá regulovat činnost pouličních umělců, takzvaný busking. Přibývají totiž podle radnice stížnosti od místních, kterým se nelíbí délka, hlasitost či kvalita produkce. Vyhláška bude platit do začátku letní sezony.

„Dlouhou dobu jsme nechali busking běžet svou cestou. Některým vadí, jiní ho vítají. V minulém roce nám ale geometrickou řadou narostl počet stížností. Musíme vše začít řešit, a vymyslet zlatou střední cestu,“ řekl starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. Důležité podle něj bude najít alternativu, při které se nikdo nebude vzájemně obtěžovat.

Radnice vydala v minulosti doporučení, které se týká buskingu. Nebylo ale nijak vymahatelné. „I tím se budeme řídit při vypracování budoucí vyhlášky,“ místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann. V doporučeních se například píše, že produkci mohou dělat nejvýše čtyři osoby, busking může být provozován v době od 10:00 do 21:00 a nemá být provozován u kostelů, škol v době výuky nebo třeba na dětských hřištích.

Podle starosty si krumlovští chtějí vzít zčásti za příklad vyhlášku, která bude od března fungovat v Praze. Ta v ulicích zakáže vystoupení se zvířaty či hlasité nástroje. Vystupující také budou nově smět hrát v místech na levém břehu Vltavy jen v liché hodiny a na pravém břehu v sudé. Vyhláška rovněž rozšiřuje seznam míst, kde je vystupování zakázáno.

„Je s tím samozřejmě spojena řada otázek. Co povolit, co zakázat, kde a komu,“ uvedl Carda. Buskeři podle něj často hráli v ulicích dlouho do noci a na jednom místě, pochybná prý bývá i jejich úroveň. Podle starosty si lidé nejvíce stěžují právě na velkou délku a špatnou kvalitu vystoupení hudebníků nebo na stále se opakující repertoár. „Pokud dvě hodiny v parku trénují filharmonici, tak je to samozřejmě něco jiného,“ dodal. Město si ale podle něj rádo poslechne i názory samotných umělců. Tématem se teď bude zabývat kulturní komise a komise pro cestovní ruch městského úřadu.

Český Krumlov má status památky UNESCO a je jedním z nejnavštěvovanějších měst v Česku. Hrad a zámek v Krumlově si loni prohlédl rekordní počet lidí, přes 400 tisíc lidí.

Foto Vladimír Homola | Zdroj ČTK

Štítky Český Krumlov, Světové dědictví UNESCO, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově chtějí regulovat pouliční umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.