Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MASOPUST: Vyrazit za ním můžete po celém Jihočeském kraji

Masopust představuje období hodování mezi dvěma postními obdobími. V Jihočeském kraji má jeho oslava velkou tradici. Proto se především o následujícím víkendu uskuteční hned několik masopustních průvodů. Jejich seznam naleznete na dalších řádcích.

Sobota 6. února

Milevské masopustní maškary - Milevsko
Více jak stopadesátiletou tradici mají tyto maškary v malebném městečku na Písecku. Nebude chybět průvod kreativních masek, kterých se zde v roce 2011 sešlo 629, což je absolutní český rekord. Na náměstí vždy propuká masopustní rej a k akci také patří tradiční zabijačka.

Staročeský masopust - Tábor
Táborský Houslův Mlýn hostí již několikátým rokem Staročeský masopust a keltský svátek Imbolc. Chybět nebude klasický rej barevných masek, průvod maškar a oslava zmíněného svátku. Od 12:00 bude otevřena krčma, ve tři odpoledne si můžete prohlédnout filmovou zbrojnici a masopustní veselí začne v 18:00.

Globální oteplování aneb ze Skalice až k moři - Skalice
Tradiční maškarní průvod čeká i na Skalici a okolí. Na jeho cestě ho doprovodí muzikanti pod vedením Jindry Smolíka. Trase vede přes Rybovu Lhotu (9:30), Radimov (10:30), Hlavatce (11:45), Želeč (13:00) a Třebiště (14:15) až do Skalice (15:30). Maškarní bál zde v sále hostince začne ve 20:00

Masopustní průvod - Lomnice nad Lužnicí
Ani zde o tradici nebude nouze. Už v 9:00 dojde k udělení povolení k masopustním špásům a neplechám starostou města před budovou Staré radnice.

Masopust - Blatná
Zkrátka nepřijde ani město rybářů. V 10:00 už si v ulici na Příkopech můžete začít pochutnávat na zabijačkových jídlech nebo na sladkostech. Na pravé poledne se sejdou první masky, jejichž představení se uskuteční ve 12:45. Průvod vyrazí z náměstí Míru ve 13:00 (ve stejnou dobu se před muzeem bude číst rozsudek nad Bakchusem) a zamíří právě k ulici na Příkopech.

Masopust - Staré Hodějovice
Dobrovolní hasiči budou mít práci už v sobotu ráno. Tentokrát ale půjde o milou povinnost. Masopustní koleda zde proběhne v 8:00 za doprovodu kapely Šumavanka. Večer na účastníky čeká tradiční věneček. Pohřeb Masopustu proběhne v úterý 9. února od 17 hodin u hodějovické hospody. Zahraje k tomu kapela Mašinka.

Masopust - Ločenice
V 8:00 začíná i ločenický masopust, jehož historie sahá až do roku 1895. Vše odstartuje u kapličky na návsi a masopustní průvod bude doprovázet kapela Kašovanka. Pod Ločenických vrchem se večer v restauraci uskuteční věneček.

Neděle 7. února

Masopustní průvod - Jindřichův Hradec
Začátek proběhne jako tradičně ve 13 hodin u baráčnické rychty, odkud vyrazí průvod historickými uličkami města v doprovodu muzikantů a divadelníků. Program vyvrcholí na náměstí Míru. Zde se bude hodovat, soutěžit a popíjet pivo. 

Masopust - Volyně
Tradice nemine ani Volyni. U její radnice se ve 14 hodin sejde průvod, který následně vyrazí na cestu městem. Skončí v Pošumavské tržnici, kde nebudou chybět jitrničky, guláš, šibřinky nebo domácí koblihy.  

Tradiční doudlebský masopust - Doudleby
Mezi oblíbené akce rovněž patří Tradiční doudlebský masopust, kam se sjíždí podívat lidé z okolí Budějc. Průvod sice dostane požehnání v 10:45, začíná se ale už v 8 hodin. V 16:15 se poté setká se slaměnou koledou. Na večer je nachystán také věneček. K poslechu zahraje kapela Šumavanka.

Úterý 9. února

Tradiční masopustní koleda - České Budějovice
Masopustní průvod nemůže minout ani krajskou metropoli. Program se bude odehrávat na náměstí Přemysla Otakara II. a v jeho okolí. Těšit se můžete na maškarní průvod barevných masek, žehnání koledy, i pochování Masopustu. Zábavu doplní jihočeské folklorní soubory. Kulinářské speciality jsou samozřejmostí. Začíná se v 15:45, průvodu dá povolení primátor ale až v 16 hodin. S tím budou souviset i opatření pro řidiče, o kterých přineseme informace během víkendu.

Masopustní průvod městem - Český Krumlov
Ještě jeden průvod si Český Krumlov schovává na úterý. Po desáté jej bude organizovat Základní umělecká škola Český Krumlov a téma je tentokrát inspirované brazilským karnevalem. Na cestu vyrazí v 16 hodin ze školy a projde třeba přes náměstí Svornosti nebo Latrán.

Sobota 13. února

Písecké maškary - Písek
Město s Kamenným mostem si také užije svůj masopust. Sraz masek před samotným průvodem je ve 12:30 právě u něj. Poté se vyrazí do píseckých ulic. Na návštěvníky čeká zajímavé překvapení.

Další masopusty v kraji:

Olešnice u Trhových Svinů (6. 2.)
Hořice na Šumavě (6. 2.)
Dolní Dvořiště (6. 2.)
Týn nad Vltavou (6. 2.)
Všemyslice (6. 2.)
Komařice (6. 2.)
Radostice (6. 2.)
Soběnov (6. 2.)
Slavče (6. 2.)
Dubné (6. 2.)
Ševětín (6. 2.)
Krásetín (6. 2.)
Hůry (6. 2.)
Kamenná (6. 2.)
Loučovice (6. 2.)
Nové Hrady (6. - 7. 2.)
Sedlo (7. 2.)
Dobrkovská Lhotka (7. 2.)
Šalmanovice (13. 2.)
Žár (13. 2.)

Foto Dominik Svoboda

Štítky masopust, Jihočeský kraj, maska, hudební skupina, tradice, vánoční koledy, Skalice, slavnost, Český Krumlov, okres Písek, Milevsko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MASOPUST: Vyrazit za ním můžete po celém Jihočeském kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.