Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Národní památkový ústav opravil bývalý morový špitál. Letos se začne pracovat i na obnově kaple

Jak jsme již informovali, bývalý morový špitál, který se nachází na Pražské třídě v Českých Budějovicích, bude mít opět využití. V nově zařízených prostorech naleznou zázemí někteří zaměstnanci Národního památkového ústavu. Počítá se i s rekonstrukcí kaple Nejsvětější Trojice, která bude přístupna veřejnosti.

Opravené prostory byly dnes (18. ledna) dopoledne představeny novinářům. „V interiérech byly odstraněny novodobé stavební prvky z předchozí rekonstrukce v 80. letech 20. století, byl opraven krov, vyměněna střešní krytina a provedena izolace proti vodě. Místnosti získaly nové podlahy, osvětlovat je budou repasovaná původní okna. Změn doznaly také exteriéry. Nové jsou nejen fasády, ale též znovuvybudované oplocení předzahrádky a funkční dlážděná úprava části vnitřní zahrady,“ řekl Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

V letošním roce se budou odborníci věnovat exteriérům této památky. Mimo jiné dojde k sadovým úpravám zahrady. Už tento rok se také začne pracovat na obnově kaple. Za zmínku stojí, že se v kapli dochovaly malby Františka Jakuba Prokyše.

„V klenbě kostela jsou vyobrazeni Abrahám se třemi mládenci, sv. Augustin, andělé se symboly Nejsvětější Trojice a znak města Českých Budějovic. Naopak na stěnách má freska ornamentální charakter a na východní stěně doplňuje oltář iluzivní malbou,“ zmínil Petr Pavelec. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kaple, Národní památkový ústav, České Budějovice, František Jakub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní památkový ústav opravil bývalý morový špitál. Letos se začne pracovat i na obnově kaple  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.