Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rok 2015 byl v Budějcích na koncerty bohatý. Zahráli jak Kabáti a další hvězdy, tak klubové špičky

Návštěvnost koncertů je rok od roku slabší… Tuto větu můžete slyšet od provozovatelů klubů, organizátorů festivalů i samotných muzikantů stále častěji. Přesto se hudebních akcí koná stále velké množství, přičemž výjimkou nejsou ani Budějce. Jací zajímaví interpreti v jihočeské metropoli vystupovali v loňském roce? Pojďme se za některými akcemi ohlédnout.

Velkou událostí je bezesporu Jihočeský jazzový festival. Ačkoliv název svádí k tomu, že na scéně prohání prsty pouze jazzmani, není tomu tak. Jazzový festival je vždy pestrý a hlavně tradičně nabízí vysokou kvalitu. Proto je třeba ho označit za jednu z klíčových budějckých akcí. Vloni měli velkou odezvu angličtí Incognito, ale rozhodně nezklamali ani tuzemští interpreti. Jihočeský jazzový festival se celkově může pochlubit skvělou atmosférou a dobrou organizací. Zkrátka fajn akce.

Jazzem okouzlení fanoušci mohli vyrazit i do klubu Highway 61, kde hráli například Bill Evans & Michael Stewart, Mina Agossi či Wanda Johnson. Highway 61 do Budějc přiváží skutečnou světovou žánrovou třídu, což je určitě chvályhodné.

Z klubových akcí dále zmiňme třeba vystoupení bývalého zpěváka legendárních Voivod Erica Forresta, který se svou kapelou E-Force rozpumpoval v listopadu Fabriku. Na stejném místě zaburáceli i maďarští divočáci Ektomorf. Fabrika vloni celkově hostila velké množství zajímavých zahraničních kapel, avšak ukázalo se, že u fanoušků není odezva taková, jakou by si tito hosté zasloužili. Budějčáci, alespoň na poli rocku a metalu, sází spíše na osvědčená jména. Velké mejdany se odehrávaly i ve Velbloudu, který dovezl například plzeňskou legendu Znouzectnost či švédské rozzuřence God Mother a Tungsol. Velbloud zároveň nabízí k živým akcím zajímavou alternativu v podobě různých projekcí a párty. Stejně jako Fabrika je také žánrově velmi rozmanitý, slyšet zde můžete defacto všechno od elektroniky po brutální metal.

Plno skvělých koncertů má za sebou také Café Klub Slavie. Tradičně se zde představili hlavně známí tuzemští interpreti jako například Blue Effect, J.A.R., Tomáš Klus či Wohnout. U Slavie se také konal letní cyklus Central Park Slavie, v rámci kterého nejvíce zazářila Lenka Dusilová. Skvělý dojem zanechali také místní Mustang Bluesride. I v K2 zahrálo několik známých českých kapel – například Rybičky 48, Zakázaný ovoce nebo Brutus. Z hlediska klubů si tedy nemá budějcký fanoušek nač stěžovat. Nabídka je velmi pestrá a bohatá.

Co dál? Posluchači agresivnější muziky vyrazili na Dead End Festival, který v listopadu opět zaduněl Gerberou. Organizátoři byli tentokrát postaveni před nemalý problém, kdy jim účast několik dní před akcí zrušil headliner - newportští Skindred. Lidé ale vyjádřili festivalu podporu a akci si i tak užili na maximum. A kdo publikum nejvíce rozdivočil? Kromě pořádajících Satisfucktion například Locomotive, Dust Bolt či Kurtizány z 25. avenue.

Samozřejmě by se nemělo zapomenout ani na Majáles a zajímavý festival Touch The Music, na kterém se představil i Vladimír Franz. Jak se dalo čekat, jeho vystoupení bylo velmi kontroverzní. Pro jedny geniální, pro druhé nepochopitelné.

Budějce zažily i dva zajímavé comebackové koncerty. V březnu se ve Slavii zastavila největší legenda českého death metalu – Krabathor. Klub praskal ve švech a mnoha fanouškům, kteří dorazili ze všech možných koutů republiky, se splnil sen. A sen se splnil i všem pamětníkům, kteří snad už ani nedoufali, že ještě někdy uvidí Láďu Křížka v řadách Citron. Stalo se – kapela zahrála v listopadu v Art centru Igy.

Budějce si užily i skutečně velké koncerty. V květnu zahrál Kabát, v březnu Lucie Bílá, která se později vrátila také s Arakainem, v září rozezpívali Karel Gott či Miro Žbirka Budvar… Bylo toho hodně a každý jistě máme své favority. Dejte vědět, co pro vás byla top akce roku 2015.

Štítky koncert, festival, České Budějovice, hudební skupina, Bill Evans, Michael Stewart, Karel Gott, Vladimír Franz, Lucie Bílá, Miroslav Žbirka, Tomáš Klus, Lenka Dusilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2015 byl v Budějcích na koncerty bohatý. Zahráli jak Kabáti a další hvězdy, tak klubové špičky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.