Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V roce 2015 nabídli nové desky Satisfucktion, Gutalax či Banned Space

Velká řada koncertů, nové desky, klipy, začátky, ale i konce… Jaká byla budějcká hudební scéna v roce 2015? Pojďme si některé události shrnout. Nejdříve se zaměříme na nové desky, singly, minialba, stejně tak nové kapely a některé zajímavé personální rošády. Příště zrekapitulujeme zajímavé živé akce.

Začněme nahrávkami... U mladých kapel v posledních letech vzrůstá trend, kdy jejich cílem nejsou dlouhohrající desky, nýbrž singly a klipy. Zkrátka natočit song, hned k němu pořídit klip, šup s ním na youtube a čekat na lajky a komentáře. Stále však převládají muzikanti, kteří i v době, kdy se fyzické nosiče prodávají opravdu bídně, chtějí své skladby zachytit na CD, LP a v některých případech dokonce i MC, ke kterým se mnozí nadšenci vrací.

Nahrávky z budějckého podzemí

S novým materiálem na konci roku přišli kultovní Satisfucktion. Minialbum Reflection má u fanoušků dobrý ohlas, stejně tak klip ke skladbě My Desire. Jedná se o novou studiovku po dlouhých čtyřech letech – poslední deska Penumbra vyšla v roce 2011.

Novinku nazvanou Terra Nova na podzim nabídli elektroničtí Banned Space, ve kterých působí i bubeník legendárního Oceánu Jan Vozáry. Když už je řeč o Oceánu, tak ten na nových skladbách pečlivě pracuje a vypadá to, že se fanoušci po více než 20 letech dočkají další řadovky. Držíme palce!

O slovo se přihlásila i vůbec nejúspěšnější budějcká kapela dnešní doby – fekálisté Gutalax. Jejich Shit Happens pokračuje v tradici debutového alba a fanoušci si chrochtají blahem. Gutalax zároveň opět hojně koncertoval v zahraničí a posiloval svůj stále rostoucí kult.

Další porci melancholické muziky vydali doomoví After Rain. Jejich čtvrtá deska The Funeral Marches vyšla v evropské distribuci u slovenské firmy Metal Age. Kapela zároveň natočila více než desetiminutový klip ke skladbě February 24, 1989.

Na poli melodického metalu vloni bodovali Warhawk, kteří vydali desku War Of Memories. Album je opět plné ženských vokálů, silných refrénů a sólových přestřelek kytaristů a klávesisty. V případě posledního zmiňovaného mluvíme o Pavlu Dvořákovi, který natočil desku i se svou druhou kapelu Sebastien, která se letos představí na nejrespektovanějším metalovém festivalu v Evropě – Wacken Open Air.

Dobrých recenzí se dočkali velešínští A SweetWater Trick, kteří natočili album What If? Kapela i nadále pokračuje v hledání své osobité cesty, která kombinuje punk, rock, pop i moderní metal.

Noví hráči na budějcké scéně

S jakými novými jmény je třeba počítat? Určitě s kapelou nazvanou Ytivarg. Sice se o novinku nejedná, soubor vydal první demo už před mnoha lety, ale teprve až nyní se nadechl k regulérní činnosti. Vedle kytaristy F.C. z rozpadnutých Isacaarum se postavil charismatický křikloun Micula Parva, který kdysi působil třeba v Ingrowing či Bizzare Embalming. Dvojici doplnili bubeník Internerv (Secret Of Darkness) a čerstvě baskytarista Stanley (ex-Agony).

Dalšími novými kapelami, které úspěšně odstartovaly aktivnější koncertní činnost, jsou například písečtí Arthemion či křemežští Natural Born Fuckers.

Reggae na čerstvém vzduchu

Hlasitě se vloni mluvilo o reggae stálici Pub Animals, kterou opustil zpěvák Pavel Podruh. Na jeho místo žádný novic nenastoupil, jak se posléze ukázalo, kapelu v pohodě utáhne druhý zpěvák Štěpán Hebík. Pub Animals se zároveň pustili do zajímavého projektu, kdy vystupovali v ranních hodinách na veřejných místech Českých Budějovic. Palec nahoru!

Štítky hudební skupina, koncert, YouTube, Pavel Dvořák, František Cyril Kampelík, Jan Vozáry, Pavel Podruh, Štěpán Hebík, Wacken Open Air, Ytivarg, Evropa, singl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V roce 2015 nabídli nové desky Satisfucktion, Gutalax či Banned Space  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.