Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soutěž na točnu by mohla být vypsána v prvním čtvrtletí roku 2016

Architektonická soutěž na výběr nové podoby otáčivého hlediště v Českém Krumlově by mohla být vypsána v prvním čtvrtletí příštího roku. Uvedl to náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř. UNESCO zatím stále nenominovalo své zástupce do poroty. Nynější otáčivé hlediště má různé nedostatky, což je dáno jeho stářím. Po zasedání komise pro řešení otáčivého hlediště v Českém Krumlově to řekl ministr kultury Daniel Herman.

Talíř věří v to, že architektonickou soutěž město vypíše co nejdříve. „Ale už jsme mimo harmonogram, protože kdyby šlo všechno ideálně, tak jsme touto dobou mohli vybírat projekt,“ řekl náměstek. Náklady na nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by měly podle odhadů dosáhnout 250 milionů korun. Projekt počítá s tím, že pevnou konstrukci nahradí demontovatelná. České Budějovice, které točnu vlastní, předkládají žádost o dotaci na projekt do operačního programu IROP.

Podle Hermana UNESCO nevystupuje v roli, že by české straně diktovalo nějaké podmínky nové podoby točny. „Je to partnerský dialog a uvidíme, jaký bude výsledek (architektonické soutěže). Předpokládám, že k nějakému přijatelnému výsledku dojdeme a že to živé umění, ta divadelní scéna bude obohacením toho historického areálu,“ uvedl Herman.

Komise UNESCO letos doporučila umístit scénu mimo zámecký areál, ale je pro ni přijatelné i řešení s hledištěm uvnitř zahrady. Proto zatím padlo rozhodnutí, že do roku 2017 bude točna v nezměněné stavu.

Státní hrad a zámek Český Krumlov, v jehož areálu se točna nachází, patří spolu s centrem města od roku 1992 na seznam světových kulturních památek UNESCO. Památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště ze zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO původně slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna.    

Svá představení na této scéně před ním každý rok v letních měsících hraje Jihočeské divadlo. Za 55 let viděly inscenace z otáčivého hlediště více než dva miliony diváků.

Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov | Zdroj ČTK

Štítky hlediště, UNESCO, Český Krumlov, Daniel Herman, architektonická soutěž, projekt, Ministerstvo kultury České republiky, Jihočeské divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž na točnu by mohla být vypsána v prvním čtvrtletí roku 2016  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.