Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Speciální policejní jednotka cvičně zasahovala proti teroristům

Do skutečného zásahu ještě nasazena nebyla, přesto musí být specializovaná policejní jednotka určená výhradně k vnitřní ochraně Jaderné elektrárny Temelín neustále ve střehu. Svůj zákrok proti dvěma mužům, kteří cvičně vnikli v pondělí odpoledne do areálu elektrárny, poprvé předvedla veřejně.

Poblíž nouzového vjezdu do elektrárny u železniční vlečky překonali krátce před 13. hodinou dva narušitelé plot a mířili po louce směrem k druhému jadernému bloku. Jejich pohyb po temelínském areálu sledovali ze střechy přilehlého objektu policejní odstřelovač společně s pozorovatelem, který podával informace o pohybu obou mužů veliteli zásahového týmu.

V tu dobu už svítil v řídícím centru pro fyzickou ochranu jaderné elektrárny takzvaný signál červená, který zaznamenal oba teroristy, už když lezli přes plot. „Na místo vyjíždí bezpečnostní služba G4S, která zjišťuje, co se stalo a lokalizuje narušitele. V tu dobu už jde do akce také jednotka policie, která má za úkol pachatele za jakékoliv situace do čtyř až pěti minut zadržet,“ popsal úlohu policejního týmu velitel zásahu.

Těsně před druhým blokem pouť obou mužů napříč přísně střeženým prostorem končí. Z dodávky vyskakuje tým policistů, ozývají se ohlušující rány, prostor zahalí dým a hlavně služebních zbraní míří přímo na jednoho z pachatelů, jenž si musí okamžitě lehnout na břicho. Jeho parťák se sice ještě pokouší o útěk, za několik metrů ale naráží na další jednotku. Oba jsou tvrdými hochy v uniformách odzbrojeni a zatčeni.

Počínání mužů v kuklách sledovali kromě skupinky novinářů i představitelé Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Evropské komise, integrovaného záchranného systému, krajské správy, samosprávy a Jaderné elektrárny Temelín, pro které byla dynamická ukázka součástí semináře, jehož cílem bylo poučení z událostí spojených s nedávnou havárií elektrárny ve Fukušimě.

„Několik desítek policistů, kteří jsou určeni pro vnitřní ochranu jaderné elektrárny, je vycvičeno na nejvyšší úrovni, tedy srovnatelně jako příslušníci zásahové jednotky. Jejich specializace spočívá ve výcviku pro vnitřní prostory elektrárny. Mimo areál tato jednotka pod jednotným velením nezasahuje,“ sdělil krajský policejní ředitel Miloš Trojánek.

Svůj vlastní policejní tým mají elektrárny v Temelíně a Dukovanech v této podobě od roku 2010. „Zásahové družstvo s určitým počtem policistů schopných zasáhnout v případě jakékoliv krizové události sídlí přímo v elektrárně, jinak má dislokaci mimo areál a je v dosahu do dvou minut. Tyto jednotky však ještě v zásahu nebyly,“ dodal šéf jihočeských policistů. „Podle našich zkušeností ze zahraničí však nelze vyloučit, že by mohlo k narušení vnitřního prostoru jaderné elektrárny dojít, a proto jsme na to připraveni,“ potvrdil Trojánek.

Fyzická ochrana Temelína byla opakovaně prověřována mezinárodními odborníky. Podle tiskového mluvčího elektrárny Marka Svitáka proběhla poslední prověrka v roce 2008 a inspektoři už tehdy zařadili Temelín mezi špičku jaderných elektráren z pohledu fyzické ochrany.

„Přestože systém vnitřní ochrany českých jaderných elektráren je v porovnání se světem na velmi vysoké úrovni, cokoliv člověk vymyslel, může být člověkem také překonáno. Musí tedy existovat způsob, jak elektrárnu před takovými pachateli ochránit,“ řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Vnitřní ochrana ale neznamená pouze nasazení elitní policejní jednotky. „Naší prioritou je prostřednictvím na sebe navazujících bariér, najaté ochranky a ve spolupráci s policií zajistit budovy důležité z hlediska jaderné bezpečnosti,“ popisuje princip ochrany elektrárny Bohdan Zronek, ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ a uvádí příklad: „Když někdo přeleze plot rodinného domu, také to hned neznamená vyloupený sejf. Na podobném principu funguje i fyzická ochrana jaderné elektrárny.“

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, Policie ČR, narušitel, terorista, zásah proti pachatelům, areál elektrárny, vnitřní fyzická ochrana, elektrárna, jaderná elektrárna, Evropská komise, Dana Drábová, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální policejní jednotka cvičně zasahovala proti teroristům  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.