Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ropná látka unikla z bývalých kasáren přímo do řeky

Od čtvrtečního dopoledne likvidují hasiči ropnou skvrnu, která se objevila kolem 11. hodiny na hladině řeky v Týně nad Vltavou. Vodu pravděpodobně znečistila směs nafty, benzinu a oleje, která unikla kanalizací vedoucí z objektu bývalých kasáren.

Vltavotýnský velitel hasičského zásahu hned po průzkumu lokality rozhodl o instalaci pětimetrové norné stěny přímo v místě vyústění kanalizace do Vltavy.

Navíc si jako posilové jednotky vyžádal jednotku SDH Týn nad Vltavou, která se na místo zásahu dostavila včetně lodě, a profesionální hasiče z jaderné elektrárny Temelín, disponující dalšími nornými stěnami.

„Druhou nornou stěnu o délce 40 metrů všechny zasahující jednotky společně instalovaly dále přímo v Týně nad Vltavou u Starého mostu v Nádražní ulici, kde byla nalezena také jedna kanálová výpusť s unikající ropnou látkou, a další pak přibližně kilometr po proudu řeky u čističky odpadních vod v celé šíři toku, to znamená kolem 100 metrů,“ popsala Vendula Matějů, mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Všechny norné stěny byly nataženy ve čtvrt na tři, a tak hasiči mohli místa zasypat sorbentem. Tím zásah dobrovolníků z Týna a temelínské podnikové jednotky skončil.

„Pracovníci Povodí Vltavy si mezitím odebrali vzorky látky znečišťující Vltavu k další analýze,“ dodala mluvčí Matějů s tím, že poslední kontrola norných stěn byla provedena před 19. hodinou. Zásah pokračuje od dnešního rána dalším sběrem použitého sorbentu z vodní hladiny.

Zasahující hasiči u zásahu spolupracovali s pracovníky Povodí Vltavy, Vodoprávního úřadu, pracovníky Odboru životního prostředí Městského úřadu Týn nad Vltavou a Policií ČR, která zjišťovala zdroj úniku.

Činnost všech zasahujících složek a organizací byla koordinována Operačním a informačním střediskem HZS Jihočeského kraje.

Štítky Týn nad Vltavou, Vltava, únik ropných látek, řeka, HZS Jihočeského kraje, Jaderná elektrárna Temelín, Povodí Vltavy (státní podnik), Jihočeský kraj, Policie České republiky, Vodoprávní úřad, Starý most (Zvornik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ropná látka unikla z bývalých kasáren přímo do řeky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.