Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prudký liják v noci spláchnul jihočeskou metropoli

Jak předeslala výstraha vydaná ve středu odpoledne Českým hydrometeorologickým ústavem, přehnala se přes území Jihočeského kraje silná bouřka doprovázená přívalovým deštěm.

V odpoledních hodinách bouřka řádila na Prachaticku, kde od 14 do 14.16 hodin hasiči vyjeli k pěti událostem ve Volarech. Ve třech případech se jednalo o čerpání vody ze sklepa domů, dvakrát hasiči odklízeli spadlý strom. „U těchto událostí zasahovali dobrovolní hasiči obce Volary a profesionálové ze stanice Prachatice a z jednotky HZSP SŽDC,“ říká mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Po 16. hodině se bouřka přesunula na Českokrumlovsko, kde došlo k odklízení popadaných stromů na třech místech, a to v Rychnově nad Malší (16.02 hodin), Perneku (16.19 hodin) a Dolním Dvořišti (17.14 hodin).

Volarští hasiči vyjeli okolo 22. hodiny ještě k dalším dvěma čerpáním vody ze sklepů domu v Soumarské a Tovární ulici.

„Mezi 22. a 23. hodinou likvidovali následky deště a bouřky také profesionální hasiči ze stanice Křemže a jednotky SDH obcí Holubov a Třísov v okolí Holubova a Křemže na Českokrumlovsku,“ konstatovala ještě v průběhu noci Matějů.

Největší bouřka však postihla Českobudějovicko, kde déšť doslova spláchnul jihočeskou metropoli. „Přibližně od 22. hodiny přejížděly jednotky profesionálů ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné a z jednotky HZSP SŽDC společně s jednotkami SDH obcí Hrdějovice, Boršov nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Radostice, Borovany, Borek, Lišov, Žabovřesky od jedné události ke druhé,“ vypočítává mluvčí.

Hasiči bojovali především s vodou, která protékala do domů a bytů. Čerpali ji ze zaplavených sklepů, na několika místech odklízeli popadané stromy. Hodně zasažena byla obec Hrdějovice, zásahy evidují českobudějovičtí hasiči v centru města (například Dukelská, Lidická, Mánesova, Skuherského, U Černé věže, nám. Přemysla Otakara II.) a pak v části města u sídliště Vltava (například Krčínova, Husova a další).

Táborsko zasáhla bouřka po 23. hodině. Kolem půlnoci se hasiči ze stanic Tábor, Soběslav a z jednotky SDH obce Chýnov zabývali třemi událostmi: odklízeli spadlé stromy v Zárybničné Lhotě a Nové Vsi a řešili valící se bahno na silnici v obci Nuzbely.

„Právě je půl hodiny před půlnocí a v tuto chvíli nejsme schopni přesně spočítat, kolik zásahu hasičů si, především na Českobudějovicku, dnešní bouřka vyžádala. Jedná se řádově o desítky událostí, momentální odhad je okolo sedmdesáti. Řada z nich je však stále ve frontě k řešení. A vzhledem k stále trvajícímu dešti je možné, že počet bude v průběhu noci stále narůstat,“ řekla ještě v noci Vendula Matějů.

AKTUALIZOVÁNO: V průběhu noci nakonec hasiči řešili celkem stovku událostí. „Nejvíce zasaženy byly České Budějovice a blízké obce Hrdějovice a Borek, kde od 21. hodiny evidujeme padesát, respektive 12 a 12 zásahů,“ doplnila dnes ráno tisková mluvčí jihočeských hasičů.

Štítky bouřka, Jihočeský kraj, Český hydrometeorologický ústav, dům, strom, Správa železniční dopravní cesty, Volary, okres Český Krumlov, Hrdějovice, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prudký liják v noci spláchnul jihočeskou metropoli  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.