Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Požáry založil bývalý obyvatel bytovky, domnívají se místní

Na uplynulou neděli jen tak nezapomenou lidé z bytového domu v obci Lipí na Budějcku. Odpoledne hasiči likvidovali oheň ve sklepě, večer pak zachvátily plameny pohovku na chodbě. Místní jsou přesvědčeni, že oba požáry z pomsty založil bývalý obyvatel jednoho z tamních bytů.

Při odpoledním požáru, ke kterému došlo po půl čtvrté, sice vznikla pouze třítisícová škoda, avšak hrozila exploze propanbutanové láhve uložené v jednom ze sklepů bytovky. Na místo tak byli kromě profesionálních hasičů z Českých Budějovic a Křemže povoláni také dobrovolníci z Dubného.

„Obě profesionální jednotky bourací sekerou otevřely dva sklepy, uvnitř nalezená propanbutanová láhev ale naštěstí stála zcela mimo nebezpečí. Požár ve sklepní kóji tak křemežští hasiči zlikvidovali vysokotlakým proudem, budějcká jednotka zatím odvětrala zakouřenou chodbu a celý prostor zkontrolovala pomocí termokamery,“ líčila mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Zanedlouho ale hasiči vyrazili do Lipí znovu - a k jejich překvapení na úplně stejné místo. Krátce před 19. hodinou začala v bytovce hořet obýváková sedačka, která stála pod schodištěm na chodbě. „Požár ale byl uhašen ještě před příjezdem křemežské jednotky. Hasiči pouze zkontrolovali řádné dohašení,“ dodala Matějů s tím, že celkovou škodu stanovil vyšetřovatel na 26 tisíc.

Řádění červeného kohouta kromě hasičů řeší i policisté. Pravděpodobnou příčinou vzniku obou požárů totiž je úmyslné založení. „Případy jsou vyšetřovány jako podezření z trestného činu poškození cizí věci. Kolegové ještě včera zadrželi a vyslechli jednu podezřelou osobu, nicméně vyšetřování pořád pokračuje,“ nastínil mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner a dodal, že dotyčný muž byl následně propuštěn na svobodu.

„Kromě verze, že s požárem má něco společného člověk se vztahem k tomu domu, pracujeme s další variantou, že požár mohl založit někdo úplně jiný. Dům bývá odemčený, takže tam má přístup kdokoliv. V úvahu připadají i děti,“ odhalil zákulisí policejního vyšetřování Matzner.

Budějcká Drbna dnes odpoledne mluvila s Romanem Jinšíkem z Lipí, obyvatelem sousední bytovky, jenž si měl shořelou pohovku od své kamarádky v těchto dnech kupovat.

„Kolem šesté hodiny jsme si s kámoškou zašli ven před bytovku na cigáro. Když jsem se vrátil domů, za deset minut sedm mi zvonil telefon. Kamarádka volala, že jim v baráku zase hoří a nemůže se ze třetího patra dostat ven, ať pro ni přijdu. Uvnitř ale byla spousta kouře, takže jsem jí řekl, ať si vezme hadr přes pusu, vypustí psa a zběhne dolů. To se jí povedlo,“ popisoval Jinšík svůj nedělní zážitek.

Zároveň Budějcké Drbně potvrdil, že místní obyvatelé ze založení požárů podezřívají muže, jenž byl před dvěma týdny z bytovky kvůli exekuci násilně vystěhován. Od té doby prý s ním mají místní jen samé problémy.

„Kamarádky ho už několikrát načapaly, jak se tam vracel. Přebýval pár dní ve sklepě nebo v kočárkárně. Minulý týden ho jedna z nich okřikla, ať jde pryč, že už tam nebydlí. Druhá kámoška ho dokonce viděl ležet na té sedačce, kterou jsem si od ní chtěl koupit. Hasiči včera říkali, že stačilo zapálit to prostěradlo, byla jím přikrytá,“ líčil Jinšík.

Podezřelého muže se nakonec Roman Jinšík společně s přítelkyní a kamarádkami vydal hledat na vlastní pěst. A našel ho! „U druhého posedu za vesnicí jsme zastavili a byl tam. Policisté ho pak zadrželi s tím, že ho vyslechnou, ale zatím na něj nemají žádné důkazy. V noci na dnešek jsme pak skoro nespali, báli jsme se o svá auta...“ uzavřel jednadvacetiletý obyvatel Lipí.

Foto: Stanislav Bombala a HZS Jihočeského kraje

Nedělní požáry v bytovém domě v Lipí

Pondělí, 13. ledna 2014, 15:52

Nedělní požáry v bytovém domě v Lipí
Nedělní požáry v bytovém domě v Lipí

Štítky požár, bytový dům, Lipí, úmyslné založení, vyšetřování, Policie ČR, HZS Jihočeského kraje, sklep, chodba, Jihočeský kraj, České Budějovice, Křemže, Dubné, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požáry založil bývalý obyvatel bytovky, domnívají se místní  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.