Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie si mne ruce, krádeží aut vloni ubylo

V loňském roce zapsali policisté Jihočeského kraje do celostátní databáze ukradených aut 345 vozidel, což bylo o 59 méně než roce 2010, uvedl na setkání s novináři major Vratislav Havlík, zástupce velitele 2. oddělení Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Krádeže aut mají klesající tendenci. Jak uvedl major Havlík, v posledních letech se řeší těchto případů stále méně. „Přitom když jsem já nastupoval před čtrnácti lety k policii, kradlo se ročně přes tisíc aut,“ uvedl a pokračoval: „Věřím, že podstatnou část zásluh na tom má i policie.“

Služba kriminální policie a vyšetřování, která se mohla v loňském roce pochlubit výbornými výsledky, hledá lidi pohřešované, hledané, zbraně, motorová vozidla, předměty kulturní hodnoty a ostatní cenné předměty.

Nejčastějšími, a také mediálně vždy nejsledovanějšími případy, jsou pátrání po pohřešovaných dětech do 15 let. V roce 2010 bylo postrádáno 43 dětí, v roce 2011 to bylo už 48 dětí, ale všechny byly vypátrány.

Celkem v celé České republice bylo v loňském roce vyhlášeno pátrání po téměř 35 tisících lidech (34 819), vypátráno bylo 35 638 lidí. Tento paradox major Havlík uvedl hned na pravou míru. „Možná se to může zdát divné, že jsme vypátrali více osob, než se hledalo, ale jde o převis z předminulého roku.“ Nejdéle je v databázi hledaných osob paní Sekaninová z okresu Písek, po které policisté pátrají už od roku 1992, zatím marně.

Časté případy, kterými se musí policisté z budějcké „pátračky“ zabývat, jsou útěky dětí z ústavů. Jednu dívku hledali příslušníci v loňském roce třiačtyřicetkrát! „Policisté ty děti vypátrají, dovezou je zpátky do ústavu, ale za hodinu je po té samé osobě vyhlášeno pátrání znovu. Přidělává nám to práci, ale nedá se nic dělat, i to k tomu povolání patří,“ povzdechl si major Vratislav Havlík.

Jistě zajímavá je i situace kolem pátrání po zbraních. V policejní databázi je jich v současné době zaregistrováno 24 857 k hledání, v loni přibylo na jihu Čech pouze dvacet. „V evidenci pátrání máme nejstarší zbraň z roku 1950,“ přidává zajímavost major Havlík z Krajského ředitelství policie.

Možná trochu suchopárná čísla nabývají na zajímavosti, pokud se vám ztratí někdo blízký. Stoprocentní úspěšnost při vyhledávání pohřešovaných dětí, nadprůměrná čísla při hledání dospělých osob a v neposlední řadě velká úspěšnost při pátrání po osobách hledaných jsou policii ke cti.

„Když máme nahlášený nový případ pohřešované osoby, tak do hodiny máme celou skupinu kompletně v terénu a ve spolupráci s nejbližšími a místními občany můžeme začít prohledávat okolí. Stejně tak už je v té době na místě vrtulník,“ uzavírá major Vratislav Havlík.

Štítky policie, Vratislav Havlík, Jihočeský kraj, databáze, zbraň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie si mne ruce, krádeží aut vloni ubylo  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.