Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie obvinila první pachatele z násilností na Máji

Policie plní své sliby občanům a obyvatelům města České Budějovice, které zazněly na veřejném shromáždění tento týden. Policejní ředitel mimo jiné jasně garantoval, že policisté nebudou tolerovat žádné porušení zákona.

Postupně kriminalisté vyhodnocují veškerá zadokumentovaná protiprávní jednání a jejich pachatele jsou obviněni z konkrétních činů.

O tom, že každé protiprávní jednání má své důsledky, se v uplynulých dnech přesvědčili nejprve dva muži ve věku dvaceti a osmatřiceti let z krajského města. Muži si převzali usnesení o zahájení jejich trestního stíhání jako obviněných, a to ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě.

Mladší z mužů se účastnil nepovoleného pochodu na sídliště Máj v sobotu 29. června a v jedné z ulic poblíž sídliště opakovaně házel po policistech kameny. Ke zranění osob nedošlo jen díky speciální ústrojové výbavě, kterou policisté zařazeni v pořádkové jednotce Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje do těchto opatření nosí.

Starší z mužů se účastnil nepovoleného shromáždění o týden později a po výzvách, které policisté směřovali k davu, s tím, aby upustili od protiprávního jednání, začal policisty fyzicky napadat a slovně urážet.

O třetím obvinění informovala policie dnes. „Kriminalisté zahájili trestní stíhání dvacetiletého muže z Českých Budějovic a to pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě. Obviněný útočník v sobotu 6. července kolem sedmé večer na sídlišti Máj po opakovaných a předchozích výzvách policie, dvakrát zaútočil na zakročující policisty skleněnou lahví. Policistu zasáhl do hlavy. Pouze díky přilbě nebyl policista zraněn. V případě odsouzení hrozí tomuto útočníkovi trest odnětí svobody ve výši až šesti let,“ řekl mluvčí Policie ČR Jiří Matzner.

Vyšetřovatelé také vyhodnotili dostupné záběry ze shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II. z 29. června. Čtyřiadvacetiletý svolavatel tohoto shromáždění vyzýval shromážděné osoby k neohlášenému pochodu na sídliště Máj, přestože pochod neoznámil ve stanovené lhůtě a předepsaným způsobem příslušnému orgánu.

„Muž se tak dopustil porušení zákona o právu shromažďovacím. Toto prokazatelně protiprávní jednání dnes policisté předali správnímu orgánu. Čtvrtý pachatel v řadě je tak pohnán k zodpovědnosti,“ dodal mluvčí.

Štítky demonstrace, sídliště Máj, České Budějovice, obvinění, pachatel, policie, protiprávní jednání, sídliště, Přemysl Otakar II., Policie České republiky, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila první pachatele z násilností na Máji  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.