Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie navrhuje obžalovat ženu, která dala dceři do jídla fridex

Jihočeští policisté navrhují, aby státní zastupitelství podalo obžalobu na dvaadvacetiletou matku z Budějc, která se začátkem letošního roku pokusila zavraždit svou dceru fridexem přimíchaným do jogurtu. Dívka předškolního věku díky rychlému zásahu otce a záchranářů přežila.

ČTĚTE TAKÉ: Matka se pokusila zabít svou dceru jogurtem s fridexem

„S ohledem na věk poškozené nebude policie k případu zveřejňovat podrobnější informace,“ uvedl mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner. Žena, kterou kriminalisté zadrželi krátce po činu, je stále ve vazbě.

Směs jogurtu s nemrznoucí směsí do aut snědla letos v lednu nejprve dívka. Potom ji ochutnal i její otec, který následně přivolal záchrannou službu. Muž skončil v českobudějovické nemocnici a dcera v nemocnici v pražském Motole. Oba byli po několika dnech z nemocnice propuštěni.

Při otravě ethylenglykolem, který obsahuje nemrznoucí směs do motorových vozidel Fridex, jsou podle mluvčí jihočeské záchranné služby Petry Kafkové nejvíce ohroženy ledviny. První příznaky jsou většinou nenápadné - nevolnosti, bolest hlavy. Až za několik hodin se přidávají potíže srdečního oběhu, dýchání a selhávání ledvin. Pokud není včas zahájena adekvátní léčba, může člověk do dvou až tří dnů zemřít.

Obdobný případ se stal v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit fridexem svou pětiletou dceru. Dívka nakonec přežila bez následků na zdraví. Matka byla původně odsouzena k výjimečnému trestu - 25 letům vězení.

Na základě nálezu Ústavního soudu se ale o výši trestu muselo rozhodovat znovu. Plzeňský soud poté ženě uložil trest na samé horní hranici sazby, která činí 15 až 20 let. Vloni v únoru jí odvolací Vrchní soud v Praze snížil trest o tři roky, ve vězení tak stráví 17 let.

Zdroj: ČTK

Štítky fridex, otrava, jogurt, matka, žena, České Budějovice, Policie ČR, soud, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice v Motole, Vrchní soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie navrhuje obžalovat ženu, která dala dceři do jídla fridex  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.