Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajský soud rozdělil tresty pro členy marihuanového gangu

Tresty v rozmezí od jednoho roku podmíněně do sedmi let nepodmíněně vynesl dnes budějcký krajský soud nad 16 lidmi za držení a výrobu marihuany, za prodej zařízení na pěstování konopí a poradenství pro jeho pěstování.

Senát udělil deseti lidem v součtu nepodmíněné tresty ve výši 54,5 roku. Dnešní rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, někteří obžalovaní se na místě odvolali.

Mezinárodní skupinu, v níž figurovali kromě Čechů také Vietnamci, Číňanka a Slovinec, policie zadržela v roce 2011. Kriminalisté nalezli stovky rostlin konopí, prostory, v nichž obžalovaní drogy pěstovali, a také usušenou drogu.

Podle advokáta dvou hlavních aktérů skupiny jeho klienti v prodejně, kterou spoluvlastnili, pouze nabízeli vybavení pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením, které si jiní obžalovaní u nich koupili.

„Hlavními důkazy u obou těchto obžalovaných byly telefonické a prostorové odposlechy, které vždy navazovaly na konkrétní události,“ uvedl předseda senátu českobudějovického soudu Aleš Kolář. Autentické odposlechy podle něj byly důvěryhodnější než výpovědi svědků.

Obhajoba také tvrdila, že výrobky na podporu při růstu rostlin mohly sloužit k pěstování rajčat nebo jiné zeleniny. „Ale obžalovaní poskytovali klientům konkrétní rady, jak výrobek použít k pěstování konopí. Svědčí o tom odposlechy,“ řekl Kolář. Podle obžaloby skupina zařizovala i pěstírnu drog na Ukrajině.

Soud případ řešil mnoho měsíců, Kolář poukazoval na jeho komplikovanost. Rozsudky s odůvodněními dnes předseda senátu přednášel téměř tři hodiny. Někteří obžalovaní jsou už více než dva roky ve vazbě. „Samozřejmě, že to nesnáší dobře. Podmínky ve vazbě jsou horší než ve věznici,“ uvedl advokát tří obžalovaných František Pohanka.

Zdroj: ČTK

Štítky marihuana, obvinění, Krajský soud České Budějovice, rozsudek, konopí, rostliny, droga, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud rozdělil tresty pro členy marihuanového gangu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.