Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Každý policista na jihu si chytil svého Ukrajince

Osmašedesát nelegálních imigrantů z Ukrajiny odhalili v loňském roce policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. S ohledem na to, že oddělení zaměstnává sedmdesát ´pěšáků´, vychází na jednoho v průměru jeden Ukrajinec, který nemá povolení k pobytu na území republiky.

Ukrajinci se na počtu odhalených nelegálních pobytů podílejí více než 75 procenty. „Odpovídá to celorepublikovému průměru, mezi nelegálními migranty jsou hlavně Ukrajinci,“ řekla na setkání s novináři plukovník Ivana Zelenáková, vedoucí odboru cizinecké policie.

To, že ´kluky z východu´ zaměstnávají hlavně stavební firmy, už ale zdaleka neplatí. „Ten poměr už není tak velký. Ilegální přistěhovalci pracují v uklízecích firmách či v lese a jinde,“ přiblížil major Jiří Stuchlý, vedoucí oddělení pobytové kontroly.

Cizinecká policie provedla v loňském roce více než patnáct tisíc kontrol, další více než stovku vykonali policisté společně s kolegy z Německa a Rakouska v příhraničních oblastech. Celkově bylo zajištěno 89 osob bez potřebného povolení k pobytu nebo víza.

Přes cizineckou policii si někteří podnikatelé vyřizují účty s konkurencí, nebo jí tak prostě jen hází klacky pod nohy. Počet anonymních udání, která jsou příslušníci povinni prověřit, se v sezoně pohybuje kolem desítky měsíčně. „Většinou se ale ukáže, že to udání není podložené,“ říká major Stuchlý.

Žádný organizovaný zločin kolem nelegálních pracovníků, pravděpodobně i s ohledem na polohu a ekonomickou sílu kraje, zatím odhalen na jihu Čech nebyl. „Nemáme poznatky, že by u nás fungovaly skupiny či převaděčské gangy,“ řekla plukovník Zelenáková.

Pokud narazí policisté na padělané doklady, mají už v současnosti ztíženou situaci. Podvodníci jsou stále vynalézavější. „Mají vždycky celou sadu dokladů, aby jejich legenda byla při kontrole věrohodnější. Na Táborsku bylo zadrženo šest Ukrajinců, kteří měli u sebe dohromady deset padělaných litevských dokladů. V jednom případě šlo dokonce o biometrický pas,“ informoval Jiří Stuchlý.

Cizinecká policie začala provádět kontroly i na jazykových školách při zkouškách z češtiny žadatelů o trvalý pobyt na našem území. Major Jan Vrátný, vedoucí oddělení dokladů, popsal případ z loňského roku: „Do Českých Budějovic přijel skládat zkoušky za jednoho Číňana dokonce soudní překladatel. Byl skoro o osmnáct let starší, takže odhalení tohoto podvodu nebylo příliš složité. Identifikace Asiatů ale v jiných případech není jednoduchá,“ uzavírá major Vrátný.

Štítky Cizinecká policie, Ukrajina, Jihočeský kraj, Německo, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý policista na jihu si chytil svého Ukrajince  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.