Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeští policisté zatím neobjasnili jednu letošní vraždu

Kriminalisté na jihu Čech jsou poměrně úspěšní v objasňování zločinů vraždy. Ze šesti letošních činů se jim nepodařilo objasnit jen jedinou, uvedl mluvčí krajské policie Jiří Matzner.

Jde o červnový případ vraždy ženy (65), kterou pachatel uškrtil v její vile v Českém Krumlově. Mrtvolu našla po týdnu její spolubydlící, která přijela do domu na upozornění sousedů, že starou paní už nebylo dlouho vidět. "Na případu kriminalisté stále pracují, hledají svědky, kteří by k objasnění mohli přispět," uvedl Jiří Matzner.

Ostatní případy se kriminalistům podařilo objasnit. Například v lednu muž (36) zabil baseballovou pálkou svou expřítelkyni v domově seniorů v Českých Budějovicích a její tělo zapálil. Pachatele policisté krátce na to dopadli, soud ho poslal na 18 do let vězení. Další vraždu, kdy policie dopadla vraha krátce po činu, se stal v dubnu v Táboře. Sedmatřicetiletý vrah tam ubodal mladou, stejně starou vietnamskou barmanku. Vrah z Ukrajiny dostal rovněž 18letý trest odnětí svobody.

V září zabil na Českokrumlovsku muž (39), který trpí duševní poruchou, svého 85letého příbuzného, zřejmě dědečka, v jeho bytě. Bodl ho do hrudníku. V Českých Budějovicích zavraždil dvaatřicetiletý muž svou o deset let starší přítelkyni v centru města, ve společném bytě ji ubodal. Z místa pak utekl a na okraji města spáchal sebevraždu skokem ze skály.

O dva dny později porodila a zabila své novorozeně devatenáctiletá dívka u známých v Dražicích u Tábora. Miminko následně hodila z okna v prvním patře bytovky. Porod tajila a až poté, co měla komplikace a vyjeli k ní záchranáři, se zjistilo, že porodila dítě. Lékaři se začali o něj zajímat, kontaktovali policii, která našla miminko mrtvé. Dívku kriminalisté obvinili ze zločinu vraždy novorozence matkou. Hrozí ji od tří do osmi let vězení. V tomto případě trestní řád pamatuje na možnost, že žena spáchala čin v psychickém rozrušení, proto je trestní sazba mírnější, než u běžných vražd.

Jedním z dlouhodobě neobjasněných případů vraždy je kauza zavražděné Soni Illeové (31) z Jindřichova Hradce. Ta zmizela 20. prosince 2008 z podnikového večírku v centru města. Její nahé tělo našli rybáři 1. března 2009 v řece Nežárce na hranici Táborského okresu. Vrah svou oběť ze zatím nejasných důvodů uškrtil. Po pachateli kriminalisté stále pátrají. Odebrali dokonce přes 400 vzorků DNA, ale ani pak se pachatele nepodařilo najít.

Kriminalisté přiznávají, že čím déle uplyne doba od činu, tím je menší pravděpodobnost objasnit jej. Jsou ale případy, které se podaří objasnit až po mnoha letech, například v souvislosti s některým jiným trestným činem.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky vražda, policie, Česko, České Budějovice, Tábor, Český Krumlov, Ukrajina, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté zatím neobjasnili jednu letošní vraždu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.