Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Internetoví podvodníci se zaměřují na YouTube a Facebook

Internetoví podvodníci se v posledních dvou týdnech výrazně zaměřili na oblíbené servery YouTube a Facebook. Antivirová společnost AVG Technologies se proto ve své pravidelné zprávě AVG Threat Report zveřejněné ve středu věnuje hlavně hrozbám, které na uživatele na těchto stránkách číhají.

S prvním případem podvodu se setkal snad každý, kdo si na YouTube čas od času přehrává nějaká videa. Když si nějaké zajímavé chce pustit, tak to nejde. Objeví se tam totiž nápis, že není možné video přehrát kvůli pravidlům, která se týkají autorských práv. Ale zároveň je mu v popisku nabídnuto, že si může video prohlédnout někde jinde – a je tam uveden link.

Na tuto techniku narazili nedávno výzkumníci z AVG Technologies, šlo naštěstí ´jen´ o klasický podvod s anketou. Předchozí verze podvodu, která zavedla uživatele do černé díry, byla stažena téměř okamžitě poté, co ji našla AVG funkce LinkScanner. „Ta skenuje odkazy, na které můžete potenciálně kliknout,“ upozornila bezpečnostní zpráva.

Konkrétně šlo například o lákadlo na díl oblíbené americké talkshow s Ellen DeGeneres, do kterého si moderátorka pozvala hereckou hvězdu Johnyho Deppa. Po kliknutí na odkaz se objevila stránka, která nabízí požadované video.

„Než se však video spustilo, vyskočila anketa, kterou bylo nutné k přehrání videa vyplnit. Aby byl uživatel nalákán ještě více, byl mu nabídnut speciální přístup k oblíbeným videím, popřípadě ještě nějaký dárkový poukaz, v tomto případě se jednalo o poukázku na nákup spodního prádla Victoria´s Secret. Stačilo jen vyplnit kontaktní údaje a poukázka bude zaslána...,“ přibližuje společnost AVG jeden z konkrétních podvodů s tím, že mnohdy pak musí uživatel vyplnit ještě řadu dalších dotazníků a anket, ale k požadovanému videu se stejně nedostane.

Mezi mnohé příklady phishingového emailu patří také údajné emailové varování ze sociální sítě Facebook. Kyberzločincem vytvořený email varuje uživatele, že mu byl zrušen profil na Facebooku, ale že existuje možnost, jak získat profil zpět. Stačí se zalogovat pomocí původního přihlašovacího jména a hesla přes link uvedený v emailu. Pak začne profil znovu fungovat.

„Rodilého mluvčího či zdatného angličtináře jistě zarazí neobvyklá formulace, uživatel s nižší znalostí angličtiny si pravděpodobně ničeho nevšimne a v hrůze, že přijde o svůj profil a veškeré kontakty, na odkaz klikne. Na první pohled totiž vše vypadá věrohodně. Po kliknutí na jakýkoliv link z takového emailu se už objeví známé hlášení, které velmi často poukazuje na to, že uživatel právě spadl do černé díry nastražené kyberzločincem,“varuje antivirová společnost ve své bezpečnostní zprávě.

V kurzu stále zůstává i vyděračství. Členové AVG Research týmu totiž objevili další typ takzvaného ransomware. „Uživateli se najednou na obrazovce objeví sdělení, že byl jeho počítač zablokován. Když si přečte ´vysvětlení´, dozví se, že policie našla v jeho počítači škodlivý, někdy také nelegální obsah (nelegálně stažené filmy, hudbu, pornografii atd.). Tato výzva nabízí samozřejmě okamžitý návrh řešení – stačí zaplatit 500 eur pokutu a počítač bude okamžitě odblokován,“ popisuje další rozšířený podvod společnost AVG s tím, že i v takových případech jde vždy o podvodné pokusy vylákat z uživatelů internetu peníze.

Tento typ podvodů je velmi rozšířen hlavně v německy mluvících zemích, kde se kyberzločinci často vydávají za protipirátskou nebo mravnostní policii.

Napsal Filip Sušanka, Mediafax

Štítky AVG Technologies, Facebook, YouTube, podvod, anketa, počítač, Victoria's Secret, Mediafax, Johnny Depp, Ellen DeGeneresová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internetoví podvodníci se zaměřují na YouTube a Facebook  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.