Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči i záchranáři měli při Filipojakubské noci napilno

Letošní jihočeské pálení čarodějnic si vyžádalo několik zraněných. Během prvomájové noci vyjížděli záchranáři k více než 130 případům, mezi nimi byly i desítky úrazů, u kterých sehrál roli alkohol. Nudit se nestihli ani hasiči.

Nejzávažnější případ se odehrál ve Svrabově na Táborsku, kde začala hořet novostavba rodinného domu. Požár zasáhl celý objekt včetně střechy. „Ohniska požáru byla ve střeše a půdním prostoru, hasiči proto museli konstrukci rozebrat a tato ohniska zlikvidovat. Škoda činí milion korun, příčiny požáru se vyšetřují,“ řekla tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Vážná dopravní nehoda se stala třináct minut po třetí hodině ranní u obce Přídolí na Českokrumlovsku, kde si náraz osobního automobilu do stromu vyžádal dvě zranění. „Třiadvacetiletý muž utrpěl závažné poranění hlavy i hrudníku a po stabilizaci životních funkcí byl převezen na anesteziologicko-resuscitační oddělení českobudějovické nemocnice. Druhý muž vyvázl pouze s lehkým zraněním,“ uvedla Petra Kafková ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Několik nepříjemných událostí se odehrálo i na Budějcku. Nedaleko Temelína zasahovali zdravotníci v pondělí nedlouho po osmé hodině večerní u zraněného sedmatřicetiletého muže, na kterého spadla májka. Do nemocnice byl odvezen s úrazem hrudníku.

„V Lišově se na kůlnu se dřevem rozšířil oheň z řádně nahlášeného pálení. Požár zlikvidovala místní jednotka hasičů,“ řekla Vendula Matějů. „Dále hasiči vyjeli mimo jiné na Borek k požáru lesa, tam se ale jednalo o nenahlášené pálení,“ dodala.

Podle slov mluvčí Venduly Matějů už byl od půlnoci klid, hasiči do úterního rána neevidovali žádný další zásah spojený s Filipojakubskou nocí. Zato zdravotníci nenechali motory sanitek vychladnout.

„Na Strakonicku si šestadvacetiletý muž poranil hlavu o zahradní gril, třeboňská jednotka zasahovala u muže s popálenýma rukama a ve Frymburku utrpěl další muž při pádu na sklenice bodné poranění trupu,“ vypočítávala mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková některé zásahy zdravotníků.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Štítky Pálení čarodějnic, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, zdravotnický pracovník, Nemocnice České Budějovice, okres Tábor, okres Český Krumlov, Přídolí, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči i záchranáři měli při Filipojakubské noci napilno  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.