Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Gang kradl ve velkém. Auta rozebral a prodával je na díly

Stovka kriminalistů a členů zásahovky odhalila případ, který nemá na jihu Čech v posledních letech obdoby. Spravedlnost dohnala pětičlennou skupinu zabývající se krádežemi aut, motorek, zemědělské techniky a jízdních kol. Všichni muži jsou již obviněni a byla na ně uvalena vazba.

Ukradl vám letos někdo vašeho plechového miláčka? Když budete mít velké štěstí, vrátí se vám pojízdný. Anebo také jen pár zbylých kusů v krabicích... Gang se zaměřoval převážně na vozidla značky Škoda Octavia, ale nepohrdl ani traktory, motocykly či drahými jízdními koly. Pracoval s velmi kvalitní a drahou technikou, k odcizení vozidel používal moderní elektronické součástky.

Parta s bohatou kriminální minulostí pracovala především na území Jihočeského kraje systematicky - auto odcizila, poté ho odstavila na parkovišti v centru města, počkala dva dny, zda se o něj někdo díky případnému vyhledávacímu systému odcizených vozidel nezajímá, a pak ho odvezla do svého doupěte, kde nikomu nepřišel zvýšený pohyb vozidel podezřelý - do autoopravny.

„Tam byla auta většinou rozřezána, dobře prodejné díly jako kapoty, dveře, sedadla, motory nebo převodovky za zlomek hodnoty prodány přes inzeráty a nepoužitelné skelety po vybroušení či vyřezání čísla karoserie odvezeny do sběrných surovin,“ řekl mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner s tím, že takový osud potkal možná až 30 aut. Pojízdné zůstaly pouze dva vozy Škody Octavia, které (stejně jako desítky dalších dílů) muži zákona v uplynulých dnech zajistili a naplnili jimi své sklady.

Hlavou skupiny byl třiatřicetiletý muž z Velešína, který pravděpodobně řídil své čtyři kumpány - stejně starého muže, dva devětadvacetileté výtečníky z Českobudějovicka a nejstaršího čtyřicetiletého nenechavce z Meziříčí na Českokrumlovsku. „V rámci celé akce kriminalisté kromě šetření stop na místech krádeží provedli také deset domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Policisté zasahovali v Českých Budějovicích a na Velešínsku. U pachatelů nebyla nalezena žádná zbraň,“ dodal Matzner.

Jelikož u naprosté většiny zbylých dílů chybí identifikační kódy, policisté teď mají za úkol poskládat jedno velké puzzle. „Auta jsou rozřezána na malé díly, složit je dohromady bude velmi složité,“ potvrdil policejní vyšetřovatel Jaroslav Frčka. Přesto kriminalističtí experti, specialisté na metalografii, dokázali identifikovat všechny nalezené vozy a jejich součástky.

Zadrženo bylo celkem devět osob, ze zločinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství z podílnictví a z neoprávněného padělání a pozměnění platebního prostředku však byla kriminalisty obviněna pouze pětice pachatelů. Šéf vydařené party byl v lednu letošního roku propuštěn z vazby, ve vězení seděli také někteří další znovu obvinění.

Krádežemi se gang prakticky živil, jeho členové kradli skoro denně, stejně jako by chodili do práce. „Svým partnerkám zdůvodňovali svoji častou několikadenní nepřítomnost prací v zahraničí s dobrým výdělkem,“ řekl mluvčí policistů. Hodnota odcizených věcí činí zhruba pět milionů korun, skutečný zisk zlodějské skupiny se ale přitom pohyboval pouze kolem 600 tisíc korun. „Měli rozdělenou práci i zisk. Největší částku, kolem 10 až 12 tisíc, dostával zloděj, tři tisíce ten, jenž auto rozřezal a zbytek připadl prodejci,“ vypočítal Jiří Matzner.

Daleko lukrativnější však mužům přišlo ‚obchodovat‘ s traktory. Vždy během noci ukradli stroj ze zemědělského družstva, zajeli s ním do lesa, počkali na čtvrtou, pátou hodinu ranní, kdy na pole vyjíždí i další technika, aby nebudili zbytečnou pozornost, a odvezli zetory do svých dílen. Po padělání dokladů je za výhodné ceny nabízeli k prodeji.

Perličkou případu je i ta skutečnost, že krádeže vozů se nevyhnuly ani některým policistům. Zajištěn tak byl například soukromý motocykl jednoho ze strážců zákona, motor z auta dalšího uniformovaného muže si pravděpodobně hlavní pachatel namontoval do svého vozu.

Pokud by soud obviněné uznal vinnými, mohli by být potrestáni až osmi lety odnětí svobody. „Kriminalisté však nevylučují ani skutečnost, že tak jak budou případ dále rozkrývat, přibydou další skutky či rozšíření obvinění,“ uzavřel Matzner.

Štítky krádež, zloději, auta, motorky, traktory, Českobudějovicko, Českokrumlovsko, technika, Česko, Škoda Octavia, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gang kradl ve velkém. Auta rozebral a prodával je na díly  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.