Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Cenná sbírka vltavínů skončila v rukou zloděje

Ve Svatém Janu nad Malší někdo v noci na sobotu vykradl dlouhodobou výstavu vltavínů umístěnou na tamní faře a odcizil všechny exponáty. Vzniklou škodu kriminalisté odhadli na několik stovek tisíc korun. Výstava vltavínů byla ve Svatém Janu přes deset let a spravuje ji obecní úřad.

„Výstava byla dost navštěvovaná turisty, hlavně teď v sezoně. V širokém okolí to byla jediná takhle pěkná expozice,“ řekla starostka Svatého Janu nad Malší Růžena Balláková.

Vltavíny pocházely ze dvou jihočeských nalezišť. Umístěny byly v patře fary, kterou má obec pro tento účel pronajatou. Do fary někdo vlezl zřejmě po žebříku oknem.

„Zabezpečené vitríny úplně zdemolovali, rozbili,“ přiblížila starostka. Kolik se ztratilo vltavínů, neřekla s poukazem na probíhající policejní vyšetřování. Uvedla jen, že se ztratily všechny vystavené.

Expozice byla ve Svatém Janu nad Malší otevřena v srpnu 2003. Podle údajů agentury ČTK tehdy obsahovala více než stovku vltavínů.

Vltavíny, obvykle tmavozelené či trávově zelené, jsou vyhledávaným drahým kamenem. Používají se do šperků. Jejich vznik se vysvětluje vymrštěním taveniny vytvořené po dopadu meteoritu před miliony let do oblasti dnešního Bavorska.

Nejznámější lokality s výskytem vltavínů leží v pásu na západním okraji Českobudějovické pánve mezi Pískem a Novými Hrady.

Zdroj: ČTK
Foto: H. Raab, Wikipedia

Štítky vltavíny, krádež, sbírka, Svatý Jan nad Malší, Svatý Jan, Wikipedie, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenná sbírka vltavínů skončila v rukou zloděje  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.