Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Celníci zadrželi výrobce nelegálních cigaret a alkoholu

Akce Navis Celního ředitelství České Budějovice odhalila množství nelegálních tabákových výrobků a alkoholu. Jde o jeden z největších případů za posledních několik let.

Několikaměsíční rozpracování a pátrání skončilo zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního ředitelství České Budějovice, při kterém příslušníci na dvou místech v rámci Jihočeského kraje zadrželi dva pachatele. Jeden z nich přepravoval cigarety označené zahraničními tabákovými nálepkami a dále řezaný tabák.

„Výrobky byly určeny k uvedení do oběhu. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků bylo zajištěno značné množství tabákových výrobků, neznačených v souladu se zákonem o spotřebních daních. Dále byly zajištěny již vyrobené alkoholické výrobky, komponenty na výrobu alkoholických výrobků a také kompletní stáčecí zařízení určené k plnění, uzavírání a označování alkoholických výrobků ve spotřebitelských baleních. V neposlední řadě byla zajištěna finanční hotovost pravděpodobně pocházející z trestné činnosti,“ řekl mluvčí celníků Vladimír Pešek.

Celkem bylo zajištěno 1581 kartonů cigaret s ukrajinskými, běloruskými a moldavskými kolky, 643 litrů alkoholických výrobků neoznačených kontrolní páskou včetně lihu určeného k jejich výrobě a 74,7 kilogramu řezaného tabáku bez tabákové nálepky.

Únik jen na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na téměř milion korun. V současné době je případ nadále v šetření celníků, mimo jiné probíhají laboratorní rozbory zajištěných tabákových výrobků.

„Po doručení potřebných odborných vyjádření bude věc předána s návrhem na zahájení trestního stíhání podezřelých, kterým hrozí trest odnětí svobody až na osm let, zákaz činnosti a peněžitý trest. Ve věci zajištěného zboží bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o propadnutí ve prospěch státu,“ dodal Pešek.

Tento případ je podle celníků svým rozsahem jedním z největších svého druhu za několik posledních let. Srovnatelnými případy jsou akce s krycím názvem Lostris, kdy v srpnu loňského roku celníci zabránili úniku na spotřební dani ve výši 11 milionů korun, a akce Echelon, při které byla v červenci roku 2009 v zemědělské usedlosti na Prachaticku odhalena nelegální linka na výrobu cigaret.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky cigareta, České Budějovice, spotřební daň, Vladimír Pešek, Jihočeský kraj, Mediafax, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci zadrželi výrobce nelegálních cigaret a alkoholu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.