Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sochy na náměstí poničili podnapilí muži. Policie je dopadla

V půl čtvrté ráno zaznamenaly kamery městské policie tři podnapilé muže poblíž skupiny soch Velké hlavičky od Kurta Gebauera na náměstí Přemysla Otakara II. Dva z mužů se nakonec do jedné ze soch opřeli a po několika vteřinách ji povalili.

Trest pro pachatele přišel velice záhy. Hlídky městské policie okamžitě vyjely na místo a tři zjevně podnapilé muže objevily jen několik metrů od skupiny soch. „Šestačtyřicetiletý muž z Klatovska a třiatřicetiletý muž z Českobudějovicka nekladli žádný odpor a se strážníky spolupracovali. Jejich poslední společník však odmítal prokázat svou totožnost a reakcí na opakované výzvy strážníků byl pouze pokus o útěk. Strážníci mu v útěku zabránili a za použití donucovacích prostředků mu nasadili pouta,“ uvedla tisková mluvčí městské policie Věra Školková.

Velké hlavičky vyrobené z polystyrenové pěny obalené betonovou skořepinou se zřejmě vandalům zalíbily. Toto už byl totiž druhý případ, kdy se kolemjdoucí rozhodl sochu přetvořit k obrazu svému. Minulý týden je někdo označil jmény odvolaného primátora a tří náměstků.

Sochy jsou součástí výstavy Umění ve městě, která se v Budějcích poprvé uskutečnila v roce 2008. Několik soch už v průběhu let poničeno bylo. Například loni někdo odnesl jednu ze soch patřící do sousoší Mazlíci na Sokolském ostrově a další sochy poškodil. V roce 2009 zase někdo utrhal nohy i ruce Ježíšovi na Piaristickém náměstí. V těchto případech však pachatelé nebyli dopadeni, protože je nezaznamenaly městské kamery.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky socha, obecní policie, Kurt Gebauer, okres České Budějovice, okres Klatovy, Jaroslav Pešek, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochy na náměstí poničili podnapilí muži. Policie je dopadla  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.