Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Týrání, nebo normální psí život? Majitelka používá auto jako boudu

Případ zavřeného psa v autě značky Škoda Felicia dnes zaměstnal strážníky městské i státní policie na Vrchlického nábřeží. Místní obyvatelé už od včerejšího dne sledovali, jak se o zvíře nikdo nestará, nikdo jej nechodí venčit, ani krmit. Lidé mu k pootevřenému okénku tak jenom nosili vodu, aby se mohl napít a zavřený ve vozidle přežil.

„Reagoval jsem na fotku a diskusi na zdi facebookové skupiny. Když jsem přijel na místo, už zde čekala městská policie s občany na veterinářku z Dačic, se kterou má nasmlouvanou spolupráci,“ říká Jakub Plšek, který se záchranné akce psa účastnil. Jen pro informaci, Dačice jsou od Budějc vzdálené šestaosmdesát kilometrů...

Na místo následně dorazila také státní policie. „Hned po příjezdu nám řekli, že ten pes tam žije dva roky, ví o tom a určitě netrpí,“ doplňuje Plšek. „Volal nám člověk, který se nechtěl představit a vyhrožoval, že to auto rozbije. Načež tam vyjela naše hlídka. Auto známe, majitelka to používá jako nestandardní boudu. Pes nestrádá, teď to kvůli slunci ale nemuselo dopadnout dobře. Majitelku se nepovedlo kontaktovat, tak se auto otevřelo a pes šel do útulku. Policie jí tam nechala výzvu, ale zatím mi to nepřipadá jako týrání. Uvidíme, jestli se nám ozve, je adresou úplně odjinud,“ vysvětluje mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Veterinářka po příjezdu konstatovala, že je v autě 19 stupňů a nechala by to tak. Nakonec ale po nátlaku obyvatel svolila a nechala psa dostat ven z vozu. „Bylo okamžitě vidět, jak se psovi ulevilo. Pes dostal napít, vyvenčil se a převzala si ho městská policie, která ho odvezla do útulku. Víme, že tam dorazil, i když bylo vidět, že městskou policii spíše obtěžujeme,“ přidává Plšek.

„Předpokládám, že budou kolegové sepisovat oznámení na týrání zvířete,“ reaguje mluvčí městských policistů Věra Školková. Případ jasně vyhublého psa tak, alespoň prozatím, skončil dobře. „Nevím, jak mohli jednat, nebo nemohli. Ale měl by tady nastoupit selský rozum. Jsem rád, že jsem tam nebyl sám, protože jinak bych se spíše viděl na stanici za vloupání do auta a krádež psa,“ uzavírá mladý zachránce.

Štítky pes, Jakub Plšek, obecní policie, Škoda Felicia, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Lojzo info ohledně Dačic zaznělo dle všeho od strážníků MP....paní veterinářka je podle mého od Budějc a snad by měla mít ordinaci v Hrdějcích a Havlindě. Ale to nevím přesně. Mě spíš zaráží to, že lidé, kteří tam bojují za psa věděli, že žije v takovýchto podmínkách už dva roky. Proč nejednali dřív je mi tedy záhadou.

Pondělí, 1. června 2015, 08:58Odpovědět

Lojza Chytrak

…než napíšu takový článek, zjistím si fakta (třeba odkud paní veterinářka skutečně je), obeznámím se s platnými zákony, vyhláškami apod. (jaké má PČR popř. MP v tomto případě možnosti a pravomoci), ale pak by článek nebyl takový „trhák“. Ono rozhodování selským rozumem by bylo v těchto případech lepší, než jednat dle zákona, ale tak jednoduché to není. Kdo to nechce chápat, stejně nepochopí.

Neděle, 31. května 2015, 23:13Odpovědět

Badaxe Kocour

Takže veterinářka přijela z Dačic, to je tak 90 km jedna cesta dohromady tedy 180km náhrada z km je 3,70Kč, takže to je 666 Kč jen za cestu, k tomu samozřejmě nějaká sazba na hodinu, cesta bude nejméně 90 minutx2, takže 3 hodiny + alespoň hodinu na místě, pokud budeme hodně nízko tak třeba 300,-Kč (je to na smlouvu takže samozřejmě z toho zaplatí daně) takže dalších třeba 1200 (spíš víc) takže hodně střízlivý odhad je nejméně 2 litry za "nechala by to tak". Tedy já si ozbrojené pěsti radnice nikdy neděla velké iluze a jejich intelekt jsem bral někde mezi slaboduchostí až mentální retardací, ale asi jsem je přecenil, nebo že by šlo o takový malý policejní tunýlek? Proč si nasmlouvat někoho z Dačic, kdo celkem logicky nebide moc po ruce, když v Budějcích je veterinářů dost a zřejmě by nebyl problém s některm uzavřít smlouvu. I kdyby byl dražší na hodinu, placení cesty a doba "zásahu" by to zřejmě víc než vynahradila. Když si představím psa zavřeného v autě v zimě a městské opičáky jak kolem tančí s tím že ta veterinářka z Dačic díky sněhu přijede třeba za 4 hodiny, tak mi to přijde jako že jsou to větší pitomci než si o nich myslíme a to za sebe jsem je nikdy nepřeceňoval a při styku s nimi jsem se snažil volit výrazy jednoducjé a věty krátké, aby jim i ozbrojený šimpanz rozuměl.

Neděle, 31. května 2015, 21:27Odpovědět

Petra Majer

Dobrý den, víte někdo, jak případ dále pokračuje? Mylsím,že by to mohl být dobrý precedens pro další obdobné případy. Proto by mne zajímal další vývoj celého případu.

Neděle, 31. května 2015, 07:22Odpovědět

Dagmar Novotná

Všem "záchranářům" z řad veřejnosti velký dík, zvl. panu Plškovi! O týrání se bez diskuze jednalo. Práce veterinářky mě dost zarazila, veterinární lékařství by mělo být posláním. Naskýtá se otázka jak vůbec nějaká mladá veterinářka z Dačic přišla k tomuto postu a jakým způsobem Městská policie (placená z našich daní) tedy hospodaří a jakým výběrovým řízením vylosovala zrovna tuto dámu. Dačice je výspa Jižních Čech a to tedy opravdu nechápu proč má v případě nouze a nutnosti aktivního a rychlého zásahu jednat tato veterinářka. Kdyby se jednalo o akutní ohrožení života, také by se čekalo až se přikodrcá?

Neděle, 31. května 2015, 00:28Odpovědět

Badaxe Kocour

Pokud to němomu nepřijde jako týrání, je na to snadný recept, dát ho tak na týden do tho auta za stejných podmínek jaké měl ten pes. Docela by mne zajímal jeho názor až by podělaný a pomočený po týdnu vylezl.

Sobota, 30. května 2015, 19:04Odpovědět

Týrání, nebo normální psí život? Majitelka používá auto jako boudu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.