Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Policie dopadla hledaného vraha, který v Rakousku zabil člověka. Lidé obviňují starostu Kollera

, aktualizováno 14. října 2019, 22:45

Policisté vydali varování před možným výskytem muže z Rakouska na území Jihočeského kraje. Ten dnes odpoledne v obci Wulowitz zabil člověka a druhého pobodal. V okolí hranic jsou posíleny hlídky. Do pátrací akce byl nasazen i vrtulník. Policisté také hlídají železniční tratě, není totiž vyloučeno, že muž někde nechal zaparkované auto a cestuje vlakem. Rakouská policie na svém Twitteru zveřejnila fotku nebezpečného muže, který je ozbrojený nožem. Rakouská policie před desátou hodinou večer oznámila, že zatkla hledaného vraha.

Pachatelem je podle rakouského serveru oe24 třiatřicetiletýl Jamal Ali Achmad. Ten měl dnes odpoledne zaútočit nožem na pečovatele Davida H. v azylovém centru. Zraněného muže musela do nemocnice v Linci transportovat helikoptéra. Podle policie zatím není jasné, proč muž na pečovatele zaútočil. Podezřelý přišel do Rakouska v roce 2015. Ze začátku žil právě v azylovém domě, kde vážně zranil pečovatele Davida H.

Podle autoškoly Auböck ve Freistadtu je Jamal A. údajně žadatelem o azyl, který měl problémy už polovině července. Během jízd v autoškole prý poškodil auto.

Jamal Achmad na kole z místa ujel. Pachatel se po činu vydal na útěk a na nejbližší silnici ubodal Franze F., řidiče, kterému ukradl hnědý osobák značky Citroen C3 s poznávací značkou FR-640K a odjel s ním. Hornorakouská obec Wullowitz leží na hranici s Českem zhruba dva kilometry od Dolního Dvořiště.

K pohybu nebezpečného muže na území našeho státu se na Twitteru vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček. „Policie obdržela informaci o incidentu cestou mezinárodní spolupráce. Byla přijata veškerá potřebná opatření na ochranu našich občanů. Nemáme v tuto chvíli žádné informace o tom, že by se pachatel pohyboval na území ČR,“ napsal.

Podle prvních informací ale Achmad v azylovém zařízení nebydlel. Rakousko nasadilo do akce také speciální jednotku Cobra. V případě, že auto uvidíte, kontaktujte policisty na lince 158. Na území Jihočeského kraje bylo vyhlášeno opatření Kruh.


Rakouská policie před desátou hodinou večer zveřejnila informaci o dopadení hledaného vraha. Policisté muže zatkli u Lince. Následně byl převez do policejní cely. 

Na čin podle serveru idnes.cz zareagovala protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Předseda její hornorakouské organizace Manfred Haimbuchner vyzval, aby úřady vyslaly jasný signál směrem k imigrantům. „Nejste tu vítáni, když si chcete své domnělé právo prosazovat násilím a nožem,“ řekl Heimbuchner. Politik, který je zároveň zástupcem hejtmana spolkové země Horní Rakousy, rovněž vyzval ke svolání zemské bezpečnostní rady.

Starosta Hubert Koller dnes večer promluvil k obyvatelům vesnice Leopoldschläger, ve které se nachází azylový dům. Lidé mají jasnou zprávu. Chtějí, aby se dům zavřel. Koller byl také vystaven obvinění, že právě on přivedl žadatele o azyl do Wullowitzu. „V té době jsme implementovali pouze jeden státní zákon,“ brání se starosta. Zítra by se rád sešel s Červeným křížem, který je zodpovědný za azylový dům. „Pak uvidíme, jak to bude dál pokračovat.“ Podle Kollera údajný vrah nežil ve Wullowitzu, ale se svou manželkou a dvěma dětmi v Leopoldschlagu. Proč byl dnes odpoledne v azylovém domě stále není jasné.

Rodiny uprchlíků, v rozmezí od 10 měsíců do 60 let, bydlí v bývalé budově pro celní stráž ve Wullowitzu. Uprchlíci v budově přebývají až do ukončení azylového řízení. To většinou trvá od 6 do 12 měsíců. 

Foto Polizei Österreich

Štítky pátrání, nebezpečí, policie, varování, Rakousko, vrah, Hubert Koller, Twitter, Jihočeský kraj, azylový dům, Svobodná strana Rakouska, Linec, Česko

Policie dopadla hledaného vraha, který v Rakousku zabil člověka. Lidé obviňují starostu Kollera  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.