Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Záběry na zdemolovaný dům z dronu. V nemocnici zůstává po výbuchu pět zraněných

Smutné záběry natočili jihočeští hasiči, kteří v minulém týdnu zasahovali u výbuchu bytového domu v Lenoře na Prachaticku. Jeden dům byl zcela zničen, zbývající dva byly poškozeny. Policie celý případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení. Výbuch nepřežila jedna osoba, pitva ukázala, že se jednalo o muže. Podle místních měl být mrtvý muž tím, kdo dům zapálil.

Požár a výbuch zcela zničil jeden ze tří vedle sebe stojících obytných domů. Zbývající dva poškodil jen z části. „Do jednoho se už lidé mohli vrátit. Ve druhém domě pokračují opravy, musí se tam hlavně vyměnit zničená okna, což ještě pár dní bude trvat," řekl starosta Lenory Antonín Chrapan.

Po výbuchu bylo zraněno devět lidí a jedna osoba zemřela. K dnešnímu dni zůstává v nemocnici stále pět lidí. Dva zranění leží na popáleninovém centru v pražských Vinohradech, tři lidé jsou na interně v prachatické nemocnici. Nařízená soudní pitva potvrdila, že obětí tragédie byl muž. Jeho totožnost policisté nadále ověřují a bude potvrzena až za několik týdnů po genetické expertize. Podle místních měl mrtvý muž tragédii způsobit. V domě měl rozmístit plynové lahve, polít je benzinem a zapálit. Mladá fronta Dnes uvedla, že možný pachatel byl podivín, který zažaloval své sousedy, že údajně při správě domu podvádějí. Soud se měl konat dnes v Prachaticích, jednání bylo ale odročeno.

Lidé zatím vybrali pro Lenoru zhruba 1,5  milionu korun

Zhruba 1,5 milionu korun je zatím na sbírkách pro obyvatele Lenory, kteří minulý týden po výbuchu a požáru domu přišli o své byty. Peníze pro postižené tímto neštěstím lidé posílají na sbírku organizovanou obcí a společností Adra nebo na druhou...

Zasažený dům čeká demolice, kterou zajišťuje Jihočeský kraj. „Stále čekáme na dokumentaci ze stavebního úřadu a od statika. Snažíme se vše vyřešit v co možná nejkratší době," řekla Marta Spálenková z krajského úřadu. Dodala, že s potřebnou dokumentací může kraj zahájit výběrové řízení na firmu, která torzo domu strhne a zlikviduje.

Místo po strženém domě zůstane podle ČTK prázdné. Lidé nechtějí žít tam, kde se tragédie stala a budou si hledat jiné domovy. Připomíná to situaci z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, kde v únoru 2013 psychicky labilní muž vyhodil do povětří panelový dům. Při tragédii zahynulo šest lidí, tři z nich byly děti. Sedmá oběť zemřela na následky zranění v nemocnici. Ani tam místo strženého domu nevznikl nový.

Autoři | Foto hzsjk.cz

Štítky Lenora, výbuch, policie, krimi, dům, nemocnice, okres Prachatice, Mladá fronta, Vinohrady

VIDEO: Záběry na zdemolovaný dům z dronu. V nemocnici zůstává po výbuchu pět zraněných  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.