Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domy v Lenoře, které sousedí se zničeným domem, nečeká demolice

Domy, které stojí vedle budovy zasažené včerejším výbuchem a požárem, nebude třeba bourat. Dnes o tom rozhodl statik. Jeden byt se bude muset opravit, ale staticky je to vše v pořádku. Podle místních stojí za neštěstím jeden z obyvatel domu, který prý v domě rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Škoda je vyčíslena na 12 milionů korun.

Dva domy, které stojí v Lenoře na Prachaticku vedle budovy zasažené včerejším výbuchem a požárem, nebude třeba bourat. Rozhodl o tom dnes statik. Novinářům to řekl starosta Lenory Antonín Chrapan. Hasiči dnes ukončili zásah a uklidili silnici I/39, u níž poškozený dům stojí. Vozovka byla od čtvrtka uzavřená, nyní je opět zprovozněna. Při včerejším neštěstí zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno. Zasažený objekt stržen bude.

Kvůli události muselo opustit domovy 19 lidí. Většinou šlo o obyvatele ze sousedních domů poškozeného objektu. Podle starosty se postupně budou v nejbližších dnech domů vracet. „Demolice není nutná. Jeden byt se bude muset opravit, ale staticky je to vše v pořádku,“ řekl starosta.

Hasiči od čtvrté hodiny ráno zasahují u výbuchu a požáru v bytovém domě v Lenoře na Prachaticku. Na místě je 9 jednotek hasičů, kteří z domu evakuovali celkem 19 lidí. Z toho devět zraněných předali do péče zdravotníků.

O stržení domu zničeného výbuchem se podle Chrapana postará obec ve spolupráci s Jihočeským krajem. „Nebudou to hradit majitelé bytů,“ uvedl. Starosta zatím neuvedl přesný termín demolice. V domě, který stojí hned vedle poškozené budovy, bude potřeba udělat zednické práce a vyměnit okna. Nájemníci z domu, který stojí o kus dál, by se mohli do svých bytů vrátit v neděli. Vše ale záleží na rychlosti oprav elektřiny, vody a topení. 

Lenora vyhlásila na pomoc obyvatelům zničeného domu veřejnou sbírku. Obecní úřad ve spolupráci s nadací Adra zřídil zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Zájemci najdou informace rovněž na webu Lenory. „Budeme rádi za jakoukoliv pomoc, která poškozeným lidem jejich situaci usnadní,“ uvedl starosta.

Lidé z Lenory i okolí nabízejí pomoc obyvatelům domu, kteří dnes ráno přišli o střechu nad hlavou. Na Facebooku už vznikla událost pojmenovaná Lenorská sbírka. Kromě potřebných věcí se v ní objevují i nabídky ubytování.

Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin. Zatím není jasné, kdo při tragédii zemřel. Přesnou identifikaci poskytne až pondělní pitva oběti. Z devíti zraněných utrpěli dva lidé těžké popáleniny, jsou na popáleninovém centru v Praze na Vinohradech.

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu, který prý v domě rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Hasiči i policisté stále případ vyšetřují. Zda za výbuchem stojí nalezený mrtvý muž, zatím nikdo nepotvrdil.

Autoři | Foto hzsjck.cz

Štítky neštěstí, výbuch, Lenora, demolice, dům, okres Prachatice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domy v Lenoře, které sousedí se zničeným domem, nečeká demolice  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.