Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fotostopa 2019: Průstřel žebra i oběšenec za ranního úsvitu, policie vystavuje fotky z místa činu

V prostorách hlavní budovy Krajského úřadu Jihočeského kraje dnes začal šestý ročník výstavy Fotostopa 2019. Letošním tématem je vražda – smrt – zabití. Jedná se o fotografie, které pořídili policejní technici, znalci, ale i policisté při vyšetřování případů. I když je tento název velmi pochmurný a z některých vystavovaných fotografií jde doslova mráz po zádech, i toto bohužel patří k životu a policejní práci.

Výstava je složena z několika oblastí. Jedná se o fotky z místa činu, ale také historické fotografie z doby první republiky. Ve spolupráci s kriminalistickým ústavem z Prahy je připravena i série fotografií z události, která se stala před jedenadvaceti lety. Řeč je o havárii dvou stíhaček, jejichž trosky dopadly na sídliště Vltava v Budějcích. „Jde o fotografie, které pořídili policisté i experti při ohledávání místa činu,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner. Fotodokumentace ještě nikdy nebyla na veřejnosti publikována.  

Návštěvníci mohou na výstavě shlédnout například fotografii s názvem „Tělo a duše“. I když je na první pohled velmi složitá, její výklad je velmi jednoduchý. Fotka vznikla v nočních hodinách na Lipenském jezeře, kdy rybář prohrál svůj boj o život se sumcem. Tento smutný moment zachytil policejní technik Zdeněk Kačer z Krumlova.

Jasnější a brutálnější fotkou je „Nůž“, na které je v pozadí mrtvola. Nejedná se o fotografii pořízenou přímo z místa činu, ale o komponovaný výtvor. Jejím autorem je Daniel Vik z oddělení hlídkové služby.

Doslova smrti do tváře se podíváte na snímku, který nese název „Jitro u Zámecké zahrady“. Fotka na první pohled nevypadá nijak zvláštně a zajímavě. Policejní auto se záchrankou. Při bližším zkoumání ale v levé části uvidíte něco, od čeho nedokážete odtrhnout zrak. Pokud to s vámi nehnulo, možná to napraví popis, jak tento snímek vznikl. Fotka byla pořízena v Českém Krumlově rukou technika Davida Daniela. Hlídka jela ráno na kontrolu kolem zámecké zdi – nic podezřelého ani divného cestou neviděla. Na konci zahrady se otočila a když jela, během několika minut zpět, visel na stromě třiadvacetiletý muž, který se rozhodl ukončit svůj život kvůli nešťastné lásce.

Nešťastná náhoda dala vzniknout fotce „Průstřel žebra“. Případ, kdy byl tento snímek pořízený, je starý zhruba dva roky. Matka nešťastnou náhodou zastřelila svou vlastní dceru. Výstavu můžete navštívit do 29. září. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky výstava, policie, vražda, smrt, zabití, České Budějovice, místo činu, Jihočeský kraj, První republika, Praha, David Daniel, Český Krumlov, Vltava

Fotostopa 2019: Průstřel žebra i oběšenec za ranního úsvitu, policie vystavuje fotky z místa činu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.