Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pro zraněnou ženu na Medvědí stezce museli záchranáři dojít kus pěšky

Velké štěstí měla šestašedesátiletá turistka z Německa, která si na konci týdne během túry v náročném terénu na Medvědí stezce z Nového Údolí do Nové Pece, zlomila nohu. Našla ji totiž skupinka turistů, která přivolala pomoc. Záchranáři ale museli náročným terénem k ženě dojít kus pěšky.

Zraněnou šestašedesátiletou ženu našla na Medvědí stezce z Nového Údolí do Nové Pece skupinka turistů. O pomoc zavolali přes aplikaci Záchranka. „Dispečink linky 155 Jihočeského kraje pak zalarmoval nás. Ihned jsem ke zraněné ženě vyrazil z naší stanice v Peci v terénním automobilu. Ani s tím se mi ale nepodařilo projet lesní cesty, rozorané těžkou technikou,“ popsal okolnosti výjezdu Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Asi půl kilometru od místa, kde se zraněná žena nacházela, se záchranář setkal s posádkou sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby. „Vzal jsem do svého batohu léky, které potřebovala zdravotní sestra. Spolu s ní jsme pak došli ke zraněné pěšky. Na místě jsme ji ošetřili, nasadili vakuovou dlahu, a zafixovanou ve vakuové matraci ji pak na svozném prostředku šetrně transportovali k čekající sanitce,“ uvedl Petr Hladík. Sanitní vůz ZZS poté ženu převezl do Nového Údolí, kde jí zdravotníci předali německým kolegům.


Zdroj: Horská služba

„Nehoda německé turistky nakonec dopadla dobře, ale paní nedbala několika doporučení. To nejdůležitější zní: plánujte trasy v náročném terénu s ohledem na váš věk a schopnosti. Dále pak vždy u sebe mějte nabitý mobilní telefon s krizovým číslem HS 1210,“ komentoval zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že nejlépe by pak bylo, kdyby měli všichni turisté v mobilu aplikaci Záchranka tak, jako česká turistka, která s přáteli zraněnou ženu našla.

Autoři | Foto Horská služba

Štítky záchrana, zdravotníci, horská služba, Medvědí stezka, terén, Nová Pec, Německo, Petr Hladík, Šumava, Jihočeský kraj

Pro zraněnou ženu na Medvědí stezce museli záchranáři dojít kus pěšky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.