Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zaměstnanci domova důchodců pomáhali u nehody trolejbusu, získali ocenění Gentleman silnic

Dohromady šestnáct lidí dnes dostalo ocenění Gentleman silnic za pomoc u dopravní nehody trolejbusu, která se stala před letními prázdninami v Českých Budějovicích. Zraněným lidem pomáhali především zaměstnanci Domova pro seniory Máj. Za svůj hrdinský čin dnes převzali ocenění.

Jako první u nehody byla zdravotní sestra, která se nejprve snažila uklidnit vážně zraněnou řidičku trolejbusu. „Nejdřív jsem si vůbec neuvědomovala, že jde o dopravní nehodu. Jako první jsem mluvila se zraněnou řidičkou, protože jsem přiběhla z druhé strany a uklidnila jsem ji. Řekla jsem, že se k ní dostaneme a zachráníme. Z druhé strany už šly sestřičky z domova a společnými silami jsme se snažily otevřít dveře. Šlo to velmi těžce. Křičela jsem na cestující, ať někdo vezme kladívko a rozbije sklo. Co mě zarazilo, tak bylo hrozné ticho, které v trolejbusu bylo. Večer jsem z toho byla hodně špatná a ty vzpomínky se mi pořád vracely,“ řekla jedna z oceněných.

Na statečnost a obětavost zachránců upozornil organizátory ocenění Gentleman silnic tiskový mluvčí policie Milan Bajcura. „Tato nehoda byla vedena jako velmi krizová s velkým počtem zraněných, kdy zdravotníci vyhlásili traumaplán. Počínání všech, co u nehody pomáhali, bylo naprosto neuvěřitelné,“ dodal.

VIDEO: Hrozivá nehoda trolejbusu v Budějcích. Na internetu se objevil záznam střetu

K nehodě trolejbusu s osobákem došlo v pondělí po osmé hodině ráno na křižovatce ulic Antonína Barcala a Větrná. Při střetu se zranilo celkem osm lidí. Nejvážnější zranění utrpěla dvaačtyřicetiletá řidička trolejbusu, která po nárazu zůstala...

Na své kolegy je pyšná i ředitelka Domova pro seniory Máj Petra Zimmelová, která nastoupila do své funkce jen týden po nehodě, a jak sama říká, neuměla by si představit lepší důkaz toho, že se na své lidi může spolehnout. „Jejich odborná erudice a okamžitý zásah jistě přispěly k faktu, že nehoda neměla ještě větší následky. Zásah byl zcela profesionální a jako ředitelka jsem nesmírně potěšena, že mohu pracovat s kolegy, kteří neváhají pomáhat i mimo naše zařízení,“ popsala ředitelka. 

Slavnostním předání ocenění si nenechal ujít náměstek ředitele krajského ředitelství policie Roman Bláha. „Za policii nemůžu říct nic jiného než to, že je skvělé, že se najdou lidé, kteří okamžitě vyběhnou a začnou pomáhat. Na druhou strany bychom byli rádi, kdyby takové nehody vůbec nebyly,“ uvedl.

„Jsem opravdu rád, že to tak vnímají a že dokázali tak pohotově reagovat. Patří jim velké poděkování. Na jedné straně tady oceňujeme úsilí a pomoc a na té druhé je chyba řidiče osobního auta, který nehodu zavinil. Asi nejsmutnější na celé události je ale fakt, že řidička vozu MHD měla v krvi alkohol. To je úkaz, zvláště v poslední době, bohužel velmi častý, a tak by to rozhodně a v žádném případě být nemělo,“ uzavřel primátor Jiří Svoboda.

Foto Jana Kroneislová

Štítky nehoda, Gentleman silnic, ocenění, zranění, havárie, silnice, České Budějovice, Jiří Svoboda

Zaměstnanci domova důchodců pomáhali u nehody trolejbusu, získali ocenění Gentleman silnic  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.